Hopp til innhold

Kristin-saken: Politiet overså denne fluktruten

Én ting har plaget tidligere politietterforsker i Kristin-saken, Jørn Lier Horst: En alternativ fluktrute fra åstedet ble aldri undersøkt. Nå vil politiet undersøke stedet og avhøre nye vitner.

Fluktrute

FLUKTRUTENE: Mens politiet antok at gjerningsmannen måtte sørover og ut på fylkesvei 304 etter drapet, kan han ha tatt en skogssti nordover mot Kodal. Siktede kjørte moped, og vitner så en moped ved åstedet før drapet. Den var borte noen timer senere.

Foto: Marco Valiegri (grafikk) / Alexander Joyce (foto)

Jørn Lier Horst.

Krimforfatter og tidliger etterforsker Jørn Lier Horst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Dette er nok den eneste saken som har holdt meg søvnløs, sier Jørn Lier Horst.

Kristin Juel Johannessen

DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept 5. august 1999.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Han var med å pågripe og få dømt mannen som senere ble frikjent. I dag, 16 år senere, er politiet igjen sikre på at mannen drepte Kristin Juel Johannessen. Han ble pågrepet og siktet i forrige uke.

I mellomtiden har krimforfatteren ligget våken og dvelt ved saken for å se etter ting som kunne vært gjort annerledes.

Har funnet én feil

– Det eneste jeg har funnet er at gjerningsmannen kan ha tatt en annen fluktrute enn det vi så for oss, sier Lier Horst.

– Derfor ble det aldri gjennomført rundspørringer i Kodal, og det er blant annet her Roar (far til Kristine Juel Johannesen - journ.anm.) har funnet vitner som politiet aldri har avhørt, sier Lier Horst.

Politiet ønsker nå å snakke med nye vitner som aldri før har vært avhørt etter drapet 5. august 1999 på Reppesgårdsveien i Larvik kommune.

– Jeg kan ikke kommentere fluktruter, det er blant annet det etterforskningen skal klargjøre, sier konstituert visepolitimester Ole Bjørn Sakrisvold til NRK.

Åstedet

ÅSTED: Her ble Kristin Juel Johannessen funnet drept for 16 år siden.

Foto: Alexander Joyce

Lier Horst forteller at ingen av etterforskerne var lokalkjente på åstedet. Det ligger langs en blindvei og politiet tok derfor aldri høyde for at gjerningsmannen ikke kom inn og ut samme vei.

– Vi var blinde for den stien, og det tok lang tid før vi skjønte at han kan ha tatt en annen fluktrute på mopeden, sier Lier Horst.

Han medgir at det er lett å bli etterpåklok etter gjennombruddet som har kommet nå.

– Men jeg vil påpeke at vår taktiske etterforskning pekte på den samme gjerningsmannen, og det var statsadvokaten som trakk tiltalen da de nye tekniske undersøkelsene fra Tyskland avviste at håret stammet fra ham, sier Lier Horst.

DNA-undersøkelsen førte til at statsadvokaten trakk tiltalen, og mannen som var dømt til 12 års fengsel for drapet ble frikjent.

Jorder og stier

Garasje

GARASJEN: Tre vitner observerte en moped ved garasjen drapskvelden. Den var senere borte. Garasjen er omtrent 50 meter fra åstedet.

Foto: Alexander Joyce

I dommen fra 13. desember 2001, kommer det frem at politiet undersøkte to mulige fluktruter med stoppeklokke for å undersøke hvem som kan ha sett gjerningsmannen og når han kan ha vært tilbake i Larvik.

– Den alternative fluktruten går over jorder og stier, men det er en mulig fluktrute for en som er kjent på stedet, som vi vet at siktede er, sier Lier Horst.

Lier Horst peker også på at Larvik og Sandefjord var to separate politidistrikter før 2002, og etterforskningen ble ledet fra Larvik. Dermed ble tips og henvendelser fra publikum i Sandefjord tatt mer tilfeldig imot. Åstedet ligger helt på grensen mellom Sandefjord og Larvik.

Tidligere politietterforsker i Kristin-saken mener gjerningsmannen kan ha brukt en annen vei da han forlot åstedet, og at polititet burde ha gjort en rundspørring i et område nord for åstedet.

AKTUELT NÅ