Kripos: Naivt å tro at dette ikke kommer til Norge

Kripos ser med bekymring på den kriminelle utviklingen i Sverige etter skyteepisoden i Göteborg. – Utviklingen i Sverige er noe som berører oss i Norge.

Blomar ved restuaranten
Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

– Tendenser og trender som vi ser litt lenger sør i Europa, bruker å komme på et senere tidspunkt til Norge. At dette har skjedd i Sverige, som er vårt nærmeste naboland sammen med Danmark, er noe vi er særlig oppmerksomme på, sier avdelingsleder Eivind Borge i Kripos til NRK.

Eivind Borge, Kripos

Eivind Borge i Kripos mener det vil være naivt å tenke at den kriminelle utviklingen i naboland ikke vil kome til Norge.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Han forteller at det nå er opprettet en god dialog med Sverige om situasjonsbildet etter skytingen i Göteborg. Tendensene i Sverige og Europa viser en hardere kriminalitet, ifølge Borge, og Kripos har kontinuerlig fokus på denne utviklingen.

– Det er ikke Göteborg alene om. Vi har flere hendelser i for eksempel Malmø som underbygger dette situasjonsbildet, sier Borge.

– Berører Norge

Han sier at vi må forvente at skyteepisoden i Göteborg nå vil ha betydning for det norske bildet.

– Det er ingen hemmelighet at vi har relasjoner mellom miljøer i Norge og Sverige innenfor flere kriminalitetsområder. Utviklingen i Sverige er noe som berører oss i Norge, sier han.

Klas Friberg

Politisjef Klas Friberg sa torsdag at det er et farlig gjengmiljø i Göteborg. Ifølge Kripos ser man koblinger mellom svenske og norske etniske gjenger.

Svensk politi tror bakgrunnen for skyteepisoden i Göteborg var et oppgjør mellom medlemmer av kriminelle gjenger.

– Det er helt åpenbart et farlig gjengmiljø i Göteborg. I løpet av det siste halvannet året har 12 personer blitt drept i byen, sa politisjef i Vest-Sverige, Klas Friberg, torsdag.

– Har Kripos sett koblinger mellom disse miljøene som nå er i fokus i Sverige, og norske miljøer?

Når det gjelder denne konkrete saken, så kan jeg ikke uttale meg. Men på generelt grunnlag så kan jeg si at vi ser knytninger til miljøer i Norge. For eksempel ransmiljøet ser vi har gode relasjoner og kontakter opp mot Norge. Det samme ser vi når det gjelder forskjellige etniske gjenger etablert i både Sverige og Norge, sier Borge.

– Gjør alt for å demme opp for utviklingen

Han understreker samtidig at det situasjonsbildet som man nå har i Sverige og i Danmark, foreløpig ikke gjenspeiles i Norge.

– Norsk politi gjør alt vi kan for å forebygge og demme opp for at denne utviklingen kommer hit, sier han.

– Men det vil være naivt å si at vi ikke kommer til å få lignende situasjoner i Norge. Så får jeg håpe at vi iverksetter så mange gode tiltak at vi klarer å unngå det i det lengste.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger