Hopp til innhold

Kripos: – Vet ikke om det har skjedd noe straffbart

Kripos er fortsatt så tidlig i etterforskningen av overvåkingssaken at det er for tidlig å si om det i det hele tatt har skjedd noe straffbart.

 Jens Stoltenberg, statsminister
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Statsadvokat Petter Mandt er svært tilbakeholden med opplysninger om etterforskningen og sakens faktiske innhold.

- Etterforsker

Kripos kan ennå ikke konkludere med at det har skjedd noe straffbart i forbindelse med det som skal være overvåking av datatrafikk blant annet fra departementer og Statsministerens kontor.

Les også: Kan ha overvåket samtlige statsråder
Les også: Kan ha overvåket statsministeren

– Vi er fortsatt i den første fasen, hvor vi undersøker om det har skjedd noe straffbart. Videre blir det eventuelt å kartlegge omfanget og hvilke personer som har begått handlingene, sier Mandt.

Gjennomgår beslag

Etterforskerne er i ferd med å gjennomgå materialet som er hentet inn i saken så langt, blant annet enkelte beslag gjort hos Forsvarets sikkerhetstjeneste på Jørstadmoen.

Mandt antyder at det kan bli tatt ytterligere skritt, men går ikke i detalj om hva som konkret som blir gjort framover.

Det er usikkert om det har foregått målrettet overvåking av datatrafikken til enkeltpersoner, som statsminister Jens Stoltenberg, eller om det er snakk om generell kontroll av datatrafikk som har gått til og fra institusjonene over Forsvarets sikre nettverk.

– Kjempeskandale

Statsminister Jens Stoltenberg ble opplyst om saken for noen uker siden.

– Det er viktig at forsvarsministeren har bedt politiet om å undersøke hvorvidt det har forgått noe ulovlig, sier Stoltenberg.

Ansvar for datasikkerhet

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret og for å sørge for at sensitiv og hemmeligstemplet informasjon ikke kommer på avveie, eller at andre lands etterretningstjenester klarer å bryte seg inn på Forsvarets nett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger