Kripos: Én gjerningsmann på Utøya

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård mener tekniske funn på Utøya sannsynliggjør at Anders Behring Breivik var alene om udåden.

Humlegård

Kripos funn bekrefter at det kun var én gjerningsmann på Utøya. Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård, med politiadvokat i Oslo politidistrikt Christian Hatlo (t.h) i bakgrunnen, under en pressekonferanse i Oslo mandag.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Tidligere vitneforklaringer fra Utøya har beskrevet at Anders Behring Breivik skal ha vært ledsaget av en sivilt kledd medhjelper, som også skal ha løsnet skudd.

Dette mener Kripos-sjef Humlegård er lite sannsynlig, ut i fra de foreløpige tekniske undersøkelsene på Utøya.

– Vi har så langt bare funnet to typer ammunisjon der ute. Slik jeg ser det, er det nå ikke noe som tyder at det var flere gjerningsmenn på Utøya, sier Humlegård til Aftenbladet.no.

Det har tidligere blitt meldt at 32-åringen hadde ammunisjon igjen til begge våpnene han var i besittelse av, uten at politiet har ønsket å kommentere dette nærmere.

Ifølge VG skal flere av ofrene etter massakren ha blitt skutt med såkalte dum-dum-kuler.

Det er Kripos som etter anmodning om bistand fra Oslo politidistrikt har ansvaret for de tekniske undersøkelsene på øya i Buskerud.

– Full kontroll

Ifølge Kripos-sjefen viser også de foreløpige undersøkelsene at Breivik opptrådte fullstendig uten nåde overfor sine ubevæpnede ofre.

– Han har ikke spart folk i noen situasjoner. Noen av skuddene er avfyrt fra svært kloss hold. Våre eksperter har beskrevet skader som gir inntrykk av en gjerningsmann med full kontroll, sier Humlegård.

I en pressekonferanse på Politihuset mandag, ble antallet drepte ettet Utøya-massakren nedjustert til 68.

Politidirektør Øystein Mæland forklarte på pressekonferansen hvorfor politiet tidligere gått ut med et høyere antall drepte.

– Det var nødvendig å komme med en slik opplysning fordi det inntil da kun hadde kommet fram at det var ti drepte. Vi sto overfor en situasjon om at tallet på drepte var betydelig høyere, sier Mæland.

Anders B Breivik

Anders Behring Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til dagens fengslingsmøte.

Foto: Reuters

Alle drepte fraktet vekk fra øya

Det er Kripos nasjonale ID-gruppe som har ansvaret for identifiseringsarbeidet på Utøya.

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård sier at arbeidet på Utøya har vært preget av at det er snakk om et stort antall drepte.

– Åstedet på Utøya er svært krevende. Det er har vært preget av veldig mange drepte. Det er mange døde på sjø og på land, og vanskelig topografi, fortalte Krips-sjefen på pressekonferansen tidligere i dag.

Kripos jobber nå med identifiseringsarbeidet, noe som ifølge Humlegård går etter planen.

– Alt av tilgjengelig ressurser i hele landet er satt inn, og det er ikke mulig å gjøre dette raskere enn det gjøres nå, sier Humlegård.

Det er nå 50 polititjenestemenn - og kvinner som finkjemmer øya for savnede, og kriminaltekniske spor.

– Vi finkjemmer nå øya etter flere omkomne, og også etter tekniske spor. Dette fortsetter utover i uka. ID-gruppa er i gang med arbeid, og vi regner med at obduksjonene skal være avsluttet innen mandag, sier Humlegård.

Advokaten til den varetektsfengslede Anders Behring Breivik, Geir Lippestad, sa mandag til NRK at Behring Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

– Han sa til meg flere ganger i løpet av dagen at han regnet med å bli skutt. Han forventet at det var en slik stemning utenfor Tinghuset, sier Lippestad.

Anders Behring Breivik ble varetektsfengslet i åtte uker.

SISTE NYTT

Siste meldinger