Hopp til innhold

Kripos ber politiet gjenoppta Birgitte Tengs-saken

Cold case-enheten i Kripos anbefaler politiet å gjenoppta etterforskningen av Birgitte Tengs-saken. Politiet har innkalt til pressekonferanse.

Birgitte Tengs

UOPPKLART DRAP: 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995.

Foto: Privat

Onsdag klokken 12 har Sør-Vest politidistrikt innkalt til pressekonferanse på politihuset i Haugesund.

Der skal den såkalte cold case-enheten i Kripos fortelle om sin gjennomgang av saken og om den ferske rapporten der de anbefaler Haugaland og Sunnhordland politidistrikt å gjenoppta etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs. Rapporten er et straffesaksdokument og vil dermed ikke bli offentliggjort.

NRK erfarer at politiet har besluttet å gjenoppta etterforskningen av den 22 år gamle uoppklarte drapssaken.

– Jeg er glad for det. Samtidig har oppklaringen av Kristin-saken i Larvik også gitt meg mer håp, sier Birgittes far, Torger Tengs, til NRK.

I høst ble Henning Hotvedt dømt til 13 års fengsel for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Hotvedt, som tidligere var dømt og så frifunnet for drapet, ble pågrepet og dømt igjen etter nye DNA-analyser.

Etter det NRK erfarer skal den nye etterforskningsgruppen i Birgitte Tengs-saken nå bestå av både politifolk fra Sør-Vest politidistrikt og folk fra Kripos. Deres håp er at nye DNA-analyser skal kunne oppklare også denne saken.

Nye tips

I januar i år ble det kjent at drapet på 17 år gamle Birgitte ble den nyopprettede cold case-enhetens først sak. Etter at de startet sin gjennomgang har politiet mottatt et tosifret antall nye tips i saken, og saken sjekkes nå også opp mot en annen uoppklart sak – drapet på Tina Jørgensen i september 2000.

Som NRK meldte i oktober har én navngitt mann blitt tipset inn som drapsmann i begge sakene. Mannen skal både ha vært på Karmøy da Birgitte Tengs ble drept, og i Stavanger samme kveld som Tina Jørgensen forsvant.

Over nyttår starter Cold case-enheten sin gransking av Tina Jørgensen-saken.

Kritikk av politiet

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept like ved sitt hjem på i Kopervik på Karmøy i mai for snart 22 år siden.

De siste timene hun levde, på kvelden den 5. mai, haiket hun fra bedehuset på Avaldsnes til Kopervik sentrum, hvor hun møtte noen venner. Hun ble sist sett i gågaten i Kopervik like etter midnatt. Vitner har opplyst at hun snakket med en ukjent i en bil. Etter dette stopper alle spor.

Den uoppklarte drapssaken har siden vært en av de mest omtalte i landet.

Fetteren til Birgitte Tengs ble i den første rettsrunden dømt i saken, men ble senere frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale erstatning i saken, noe han og hans forsvarere har reagert kraftig på.

Bjørn Olav Jahr, forfatter av boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?», har lenge vært kritisk til etterforskningen av saken og har tidligere omtalt politiarbeidet som «katastrofalt dårlig».

Hverken politiet eller Kripos ønsker å kommentere Cold case-enhetens konklusjon eller hvorvidt etterforskningen gjenopptas før pressekonferansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ