Hopp til innhold

Kripos vil forfølge overgripere

Voldtektsgruppa i Kripos vil sirkle inn både tidligere og potensielle voldtektsforbrytere og følge dem så tett at det blir vanskelig å begå nye overgrep.

Cecilie Lilaas-Skari

Cecilie Lilaas-Skari er leder for Voldtektsgruppa i Kripos.

– Det er et viktig bidrag til å forhindre overfallsvoldtekter, sier leder av gruppa, Cecilie Lilaas-Skari. Dette innebærer at i tillegg til å prøve å kartlegge mulige voldtektsforbrytere, så skal også tidligere gjerningsmenn også holdes under oppsyn.

Har kjennetegn å gå etter

Fakkeltog mot voldtekt i Oslo

Sist lørdag gikk flere hundre mennesker i fakkeltog mot voldtekt i Oslo.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Voldtektsgruppa i Kripos ble etablert allerede fjor høst for å ta opp kampen mot seksualisert vold. Cecilie Lilaas-Skari kan ikke gå i detalj på hvordan de skal følge disse personene, annet enn at de har kjennetegn de går etter.

Hun sier likevel at et slikt forsøk på å holde oversikt aldri vil være et vanntett system, men tror det kan være et viktig bidrag.

Politidistriktene blir en viktig samarbeidspartner for Kripos med disse sakene.

– Det er viktig å være i god dialog med politidistriktene. Det er de som sitter på lokalkunnskapen, så vi kommer til å jobbe tett opp mot distriktene, sier hun.

LES OGSÅ: Storberget slår tilbake mot kritikken

LES OGSÅ: – Oslo må løse voldtektssakene selv

LES OGSÅ: – Billigere taxi kan hindre voldtekt

Preventiv effekt

Nestsjefen i Kripos, Ketil Haukaas, sier det allerede finnes mye informasjon hos de ulike politienhetene, som bør samles på en bedre måte.

– Det gjelder å sammenstille, koordinere og få oversikt over informasjon som allerede finnes i politidistriktene, sier han.

– Det finnes masse informasjon rundt omkring. Vi må finne ut hva som er viktig, hvilke personer som er verd å samle på, hvordan dette skal distribueres, sånn at det får en preventiv effekt, sier han.

LES OGSÅ: Ønsker ikke et frivillig borgervern i Oslos gater

LES OGSÅ: Strakstiltak i Oslo

LES OGSÅ: Starter borgervern mot voldtekt

LES OGSÅ: Nå fordeler de voldtektsskylden

AKTUELT NÅ