Kripos aksjonerte mot bildespredning

Kripos gikk fredag kveld til aksjon mot to adresser i Oslo og Lillestrøm som kan knyttes til spredningen av bilder fra Snapchat. To personer er siktet.

Bilde av snapchat-ikonet på en mobil
Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Kripos skriver i en pressemelding at de har identifisert en rekke ip-adresser som kan knyttes til spredningen, og at de har beslaglagt datautstyr.

De mener imidlertid at det ikke er grunnlag for pågripelse eller fengsling foreløpig, men opplyser til NRK at to personer er siktet. De er ikke avhørt.

«Kripos har nå valgt å intensivere arbeidet for å begrense videre spredning, og det utelukkes ikke flere aksjoner», heter det i pressemeldingen.

Bildene som nå spres på Internett er stjålet fra tjenesten Snapsave, som lagrer bilder fra den populære bildedelingsappen Snapchat.

Snapchat-bilder skal i utgangspunktet slettes etter få sekunder, men det er fullt mulig å bruke en tredjepartstjeneste til å lagre dem.

Les: Slik stjeler norske gutter nakenbilder av unge jenter
Les: Hevder hackede snapchat-bilder kan bli søkbare

– Spredningen har økt

Kripos har tilgang til mesteparten av materialet, og har kartlagt nettsteder der bildene deles.

– Vi har sett at denne delingen av bilder har økt, og derfor gikk vi til aksjon for å begrense spredningen, sier Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos, til NRK.

Ifølge Kripos kan ikke selve angrepet mot Snapsave knyttes til Norge.

Det foreligger ingen anmeldelser så langt, men bildene deles fortsatt fra flere steder i landet.

– Så langt er det viktigste å hindre videre spredning. Så må vi se på materialet vi har beslaglagt, og vurdere videre om det blir nødvendig med flere aksjoner, sier Ofigsbø.

Les: Snapsaved bekrefter hacking av norske bilder

La ut melding på delingsnettsteder

Kripos har nå lagt ut en melding på stedene som brukes til å dele bildene, der de påpeker at delingen anses som informasjonsheleri og kan straffes med bøter eller fengsel.

«Vi oppfordrer alle på det sterkeste til å avstå fra slik deling. De som fortsatt deler slike bilder risikerer straffeforfølgning og inndragning av datautstyr», skriver Kripos.

Tall fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) tyder på at 90.000 bilder og rett under 10.000 filmer er lekket fra Snapchat.

Ettersom en del av materialet kategoriseres som seksualiserte bilder av barn under 18 år, tok NorSIS kontakt med Kripos tidligere denne uken.

Les: Kripos koblet inn i Snapchat-lekkasjen
Les: 20.000 unge har sendt nakenbilder av seg selv

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger