NRK Meny
Normal

Krimforfatter vitner i Kristin-saken

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst er blant dem som skal vitne i den historiske rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Kristin Juel Johannessen

DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen fra Østre Hedrum i Larvik ble funnet drept 5. august 1999.

Foto: Privat

I dag starter rettssaken mot Henning Hotvedt (39), tiltalt for å ha drept tolv år gamle Kristin Juel Johannessen 5. august 1999.

Det er andre gang han sitter på tiltalebenken i drapssaken.

Når rettssaken starter i Borgarting lagmannsrett klokken 9 i dag, er det første gang i norsk rettshistorie at en tidligere frikjent blir stilt for retten på nytt for samme forbrytelse han er blitt frikjent for før.

Frikjent og deretter tiltalt på nytt

39-åringen ble i desember 2001 funnet skyldig i drapet på Kristin og dømt til tolv års fengsel. Dommeren beskrev drapet som «en særlig grufull handling» og «en av de mest forkastelige handlinger et menneske kan gjøre».

Domfelte anket til Agder lagmannsrett. Før ankesaken kom opp, frafalt statsadvokaten tiltalen mot ham. Årsaken var at et tysk laboratorium konkluderte med at et av påtalemyndighetens sterkeste bevis den gangen, et hårstrå som ble funnet ved åstedet, stammet fra en kvinne, ikke fra Hotvedt.

I februar 2003 ble han derfor frikjent i lagmannsretten og ble i etterkant tilkjent en oppreisning fra Staten på en halv million kroner.

I fjor tok saken igjen en ny vending.

En ny og forbedret analyseteteknikk gjorde at politiet fant Hotvedts DNA under Kristins negler. I juli 2015 ble han derfor igjen pågrepet, 16 år etter drapet.

Her ser du informasjon om Kristin-saken som starter i Borgarting lagmannsrett 16. august. En mann er tiltalt for drapet, 17 år etter at 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet død i Larvik. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene. Bildet av Kristin er tatt første skoledag.

– Pågripelsen en lettelse

Jørn Lier Horst i lyserosa skjorte.

VITNER: Jørn Lier Horst, nå krimforfatter, jobbet med Kristin-saken som etterforsker fra 1999 til 2002.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er satt av i overkant av tre uker til rettssaken i Borgarting lagmannsrett. Blant dem som skal vitne, er krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst, bekrefter han selv overfor NRK.

Daværende politietterforsker Horst ledet fra 1999 etterforskningen som førte til pågripelsen av 39-åringen som nå igjen er tiltalt i saken.

Horst var svært lettet da mannen ble pågrepet på nytt i fjor sommer.

– Beskjeden om at det er kommet til en pågripelse, var en etterlengtet beskjed og en lettelse, sa han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Ettersom Horst skal vitne, vil han foreløpig ikke kommentere saken ytterligere nå.

Vil så tvil om DNA-bevis

Tiltalte har hele tiden benektet å ha noe med drapet på den tolv år gamle jenta å gjøre.

Det er ventet at 39-åringens forsvarer Brynjar Meling vil gå hardt til verks for å få fjernet eller så tvil om det nye DNA-beviset.

Meling samarbeider med sakkyndige for å belyse mulige svakheter ved funnet, blant annet hvordan det biologiske materialet er blitt oppbevart i 16 år, om det kan ha vært utsatt for forurensning, og om Folkehelseinstituttet kan ha gjort eventuelle feil i analysene.

– Det er absolutt ingen endring i hvordan min klient stiller seg til skyldspørsmålet, understreker Meling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger