Hopp til innhold

– Som å være med i krigsoperasjoner i utlandet

22. juli har satt dype spor i både overlevendes og pårørendes sinn. Krigsveteraner står nå klare til å hjelpe de mest traumatiserte etter terrorangrepet.

Ungdommer reddes

Livredde ungdommer får hjelp etter å ha svømt for livet fra drapsmannen på Utøya.

Foto: Edvardsen, Morten / Scanpix

Fredag ble to av ofrene for Utøya-tragedien gravlagt. Nå står Norge foran en uke med mange nye begravelser. Mens pårørende må leve livet videre med tapet av sine kjære, må de som har overlevd lære seg å leve videre med minnene fra terroren.

– Dette er jo å sammenlikne med krigsrelaterte operasjoner som man ser i utlandet. Nå har vi fått det så nærme, og mange er fremdeles i sjokk over det som har skjedd, sier Per Morten Bjørnstad, lokallagsleder i Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner.

Mange sitter også igjen med en skyldfølelse av at vennene skulle ha vært i live, mens de selv skulle ha vært døde, sier han.

Per Morten Bjørnstad, Norges Veteranforbund

Nå vil de som selv har vært ute i krigen hjelpe de som står traumatisert igjen etter terroren på Utøya gjennom «Kamerattelefonen.»

– Vi har følt det på kroppen

Ifølge Bjørnstad har de som betjener telefonlinja god trening i hvordan de skal takle traumer både fra kurs og virkeligheten.

– Vi har kanskje mer kompetanse enn de som er der til dags dato. Vi har soldater som er trent for å være ute, og som har følt på kroppen hvordan det er å være skutt, forteller Bjørnstad.

Han sier det ikke er uvanlig for mange overlevende å ha skyldfølelse etter å ha opplevd en slik ekstrem situasjon.

Per Morten Bjørnstad

Per Morten Bjørnstad i Norges Veteranforbund tror de som har vært ute i krigen trolig vil være til bedre hjelp for de traumatiserte etter Utøya og Oslo-bomba.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Mange trenger tid

– Man opplever mareritt og de samme sekvensene som man har blitt utsatt for, og føler skyldfølelse for at man ikke har bidratt mer, reddet flere, sier veteranen.

– Mange sitter også igjen med en skyldfølelse av at vennene skulle ha vært i live, mens de selv skulle ha vært døde, sier han.

Bjørnstad sier flere allerede har bedt om hjelp, men han tror andre kanskje trenger mer tid før de innser at de kunne ha trengt en hjelpende hånd i hverdagen som kommer etter tragedien.

– Vi er der for å hjelpe, er beskjeden fra krigsveteranene.

Ring Kameratstøttetelefonen: 800 48 500, døgnåpen tjeneste.

Landets prester forbereder en tung uke

Prester i hele landet forbereder seg på den tunge oppgava når mange av ofrene fra Utøya skal bisettes til uka.

– Vi har fra Kirkens side sendt veiledninger og hjelpemateriell som ikke minst handler om det å møte barn og ungdom i denne sorgprosessen, sier biskop i Oslo Ole Christian Kvarme.

I Strusshamn kirke på Askøy skal ei 18 år gammel jente begraves om få dager, ett av ofrene etter massakren på Utøya fredag 22. juli. Sogneprest Peter Richard Johansen har egentlig pappaperm, men den har han avbrutt.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Krigsveteraner vil hjelpe til

Krigsveteraner vil hjelpe overlevende med å bearbeide sine traumer etter Utøya-massakren.

– Det blir en tøff oppgave. Ikke bare er det så tragisk det som har skjedd, men det kommer til å bli et stort trøkk. Det kommer til å være mye folk, og mediene kommer helt sikkert til å være der. Det er tøft for alle, og selvfølgelig også for presten, sier Johansen til TV 2.

– Ofte er det slik at når man selv er i fullstendig mørke, så er det viktig å få gå sammen med noen som ser lyset der fremme. Noen som kan lede vei, det tror jeg kanskje er det viktigste, sier presten

AKTUELT NÅ