Krigsveteran: Det er helt fortvilet

Anders Grindaker, talsperson i Veteranforbundet SIOPS, mener det er skandaløst at Forsvaret ikke har oversikt over hvor mange norske soldater som er skadet i Afghanistan. – Men sånn har det vært hele tiden, sier han.

Anders Grindaker

Krigsveteran Anders Grindaker mener Forsvaret aldri har hatt oversikt over norske soldater som blir skadet i strid.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Det er helt forferdelig å si, men dette er den gamle historien en gang til. Sånn har det vært hele tiden, helt fra Libanon. Vi ser det på Balkan, og vi ser det fra Gulfen. Det er den samme greien, dette er repetisjon av gamle feil, sier Grindaker til NRK.

– Når Forsvaret ikke klarer å lære av gamle feil, er det fordi Forsvaret ikke vil, eller fordi Forsvaret ikke kan, mener du?

– For å gjøre en ting, må man kunne, og det må være en vilje. Jeg vet ikke hva som mangler, sier Grindaker.

Har ikke kontroll

VG skriver i dag at Forsvaret selv ikke har oversikt over hvor mange norske soldater som er skadet i Afghanistan.

Forsvaret har frem til i dag operert med en oversikt som viser at 32 norske soldater er såret i strid i Afghanistan. Kun to av dem er oppført som alvorlig skadet.

Men tall VG har samlet inn, sier at det reelle tallet på sårede er minst 48 soldater. Minst 13 av dem skal være alvorlig skadet. Avisens oversikt viser at en soldat ble lam, en annen ble blind, en tredje mistet benet og en fjerde er 97 prosent invalid. Likevel omtales kun to som «alvorlig skadet» av Forsvaret.

Av de skadede soldatene som ikke står oppført på listen over alvorlig skadede, er tre soldater som er hedret med forsvarsmedaljen «Såret i strid».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norske soldatar under trening i Afghanistan

Norske soldater, her under trening i Afghanistan, kan ikke være sikre på å bli registrert i skaderegisteret til Forsvaret dersom de blir skadet.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX

– Enhver seriøst arbeidsgiver melder fra

Anders Grindaker mener det er skandaløst at Forsvaret ikke har oversikt, selv ikke over dem som har fått medalje for å ha blitt såret i strid.

– Men det er fantastisk godt gjort å klare det, å være i stand til ikke å ha oversikt over sine egne soldater og deres skader. Det er simpelthen helt utrolig. Det går ikke an å be et menneske reise ut og ofre sin egen helse og sitt eget liv på vegne av Norge, uten å evne å ta vare på dem, sier han.

– Jeg synes det er helt fortvilet. Det går ikke an. Enhver annen seriøs arbeidsgiver melder jo fra om yrkesskader og gjør dette på en korrekt måte. Jeg tror ikke Forsvaret klarer å melde fra og ivareta de skadede soldatene på lang sikt.

SISTE NYTT

Siste meldinger