Krigsforbryter dømt til fengsel

Borgarting lagmannsrett har dømt en 43 år gammel norskbosnier til fire og et halvt års fengsel for krigsforbrytelser.

Krigsforbryter i retten

43-åringen ble tegnet i retten.

Foto: NRK

Mannen var med på å begå grove overgrep mot serbiske fanger i fangeleiren Dretelj sør i Bosnia under krigen i 1992.

Heidi Backe-Wiig har vært forsvarer for norskbosnieren.Og saken har vært en prøvestein etter at Norge fikk en ny lov om krigsforbrytelser.

Bosnieren ble den første mistenkte krigsforbryteren som møtte i en norsk rett siden andre verdenskrig.

Flere titalls ofre ble fløyet til Norge for å vitne i rettssaken. Mange av dem vegret seg, fordi de ikke ville snakke om det som skjedde.

- Ingen gode mennesker der

En av dem som ville vitne, var serbiske Milivoje Bokic.

- Det var ingen gode mennesker der. Det var bare folk som likte å gjøre forbrytelser. Vi fikk så mye juling at vi ikke kunne røre oss etterpå, fortalte han.

Bilde fra den bosniske fangeleiren Dretelj sør i Bosnia.

Den bosniske fangeleiren Dretelj sør i Bosnia

Foto: NRK

Det satt i alt 200 menn og kvinner som fanger i denne fangeleiren sommeren 1992. Mennene ble stuet inn i en hangar, kvinnene i en annen. De hadde en ting til felles: De var serbere.

NRKs Hege Moe Eriksen besøkte fangeleiren.

Se videoen: Utsatt for tortur

Anket saken

I tingretten ble 43-åringen dømt til fem års fengsel. Da påstand skulle legges ned under ankesaken i lagmannsretten, ba statsadvokat Petter Mandt om åtte års fengsel for mannen.

– Lagmannsretten har funnet straffutmålingen vanskelig. Det er ingen parallelle saker i nyere tid i Norge, og det er i liten grad vist til rettspraksis fra utlandet som kan gi veiledning, står det i dommen som ble offentliggjort for den tiltalte mandag.

Etter en grundig vurdering, hvor blant annet den lange tiden siden forbrytelsene har skjedd og at han selv har bidratt med opplysninger i saken, har imidlertid domstolen konkludert med at en straff på fire og et halvt år er korrekt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger