NRK Meny
Normal

KrFU: – Hårreisende av Forsvaret

Ungdomspolitikere reagerer sterkt på at Forsvaret som ikke vil endre reglement for å hindre episoder som da en kvinne ble beordret til å bade naken under feltøvelse.

Ida Lindtveit, leder i KrFU

–Hårreisende! Det er KrFU-leder Ida Lindtveits karakteristikk av at Forsvaret ikke vil endre regelverket etter nakenbade-skandalen i 2011.

Flere politikere reagerer sterkt på at Forsvaret ikke vil endre reglement eller foreslå endringer i den militære straffeloven for å hindre episoder som da Alice Asplund i 2011 ble beordret til å bade naken under feltøvelse i Bodø.

Etter hendelesen ble en løytnant refset for å ha beordret soldaten Alice Asplund til å bade naken da hun var på feltøvelse utenfor Bodø med en annen jente og 30 mannlige soldater.

Hun ga klart uttrykk for at dette gikk langt utenfor hennes intimgrenser, men offiseren stod på sitt. Han ble først refset, men etter anke ble refsen opphevet.

– Ulike praksis og ulike holdninger

– Vi ser at det er ulik praksis og ulike holdning i Forsvaret, og her trenger vi lik praksis i hele Forsvaret, seier Lindtveit.

– Men Forsvaret tar jo tak med holdningsskapende arbeid?

– De har sagt det i en evighet, og nå er det på tide å ikke bare snakke om det, men også gjøre endringer som faktisk får konsekvenser, sier hun.

Også Tina Bru, som leder Høyres likestillingsutvalg, reagerer.

– De kan ikke på den ene siden si at dette er uakseptabelt, og så ikke være villig til å endre reglementet som ikke sikrer at dette ikke skjer, sier hun.

Vernepliktige kvinner inn i juli

I juli i år er det klart for innrykk av den første kontingenten av vernepliktige kvinner som skal inn til førstegangstjeneste Forsvaret. KrFU-leder Lindtveit er usikker på om Forsvaret er klare for å ta i mot disse jentene.

– Man kan stille spørsmål om Forsvaret i det hele tatt er beredt til å ta i mot så mange kvinner når man ikke har klare bestemmelser for hvordan det skal gjøres og hvilke holdningar som verserer der.

– Er du ikke nå med på å lage et skremselsbilde av Forsvaret før det store innrykket av jenter?

– Nei. Jeg mener Forsvaret må ta tak og gjøre seg selv beredt til å ta i mot desse kvinnene, og jobbe med både holdninger og regelverk så vi ikke får slike saker igjen, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger