NRK Meny
Normal

KrFU ber KrF droppe hjertesak i budsjettforhandlingene

Hvis KrFU får det som de vil dropper moderpartiet omkamp om skatteklasseklasse to i budsjettforhandlingene. Det kan ramme mer enn 80.000 ektepar.

Ida Lindtveit, leder i KrFU

KrFU-leder Ida Lindtveit håper moderpartiet prioriterer engangsstønad i budsjettforhandlingene.

– Dropp skatteklasse to og prioriter heller engangsstønad, familier i en vanskelig situasjon og som venter barn.

Det er rådet KrFU-leder Ida Lindtveit gir KrF før høstens budsjettforhandlinger med regjeringen.

– Det er bare KrF som vil ha den. Det betyr at det uansett kommer til å komme omkamper på dette. Samtidig er det en støtte som er integreringshemmende og som hindrer spesielt kvinner med minoritetsbakgrunn å komme ut i arbeidslivet. Da mener vi KrF heller bør prioritere andre ordninger for barnefamilier, som for eksempel engangsstønad.

Kutt rammer mer enn 80.000 ektepar

Skatteklasse 2 gir en skattefordel for ektepar hvor kun den ene jobber, eller der den ene av ektefellene har veldig lav inntekt. Regjeringen skriver på sine hjemmesider at en fjerning ikke nødvendigvis vil ramme familiene hardt, og at en fjerning av skatteklassen vil fremme likestilling og integrering.

I dag gjelder dette rundt 83.000 ektepar. Det er disse som blir rammet hvis ordningen skrotes.

– Blir skatteklasse 2 fjernet, må disse familiene belage seg på å betale 6000 kroner mer i skatt i året. Dette er mye penger hvis du i utgangspunktet har lite, sa fagsjef i Skattebetalerforeningen Rolf Lothe da det ble kjent at regjeringen foreslår å droppe skatteklassen da de la frem forslag til statsbudsjett.

Så hvis KrF skulle følge egne ungdomspolitikeres råd, kommer det til å gjøre vondt langt inn i KrF-sjela.

Vil ikke stille ultimatum

– Vi vet at mange som er i skatteklasse to har dårlig råd. Det gir det en sosial dimensjon. I tillegg handler det om at man skal gjøre det enklere for den som har et forsørgerbehov for de familiene der den ene ønsker å være hjemme for eksempel med barn i litt lengre tid, sier finanspolitisk talspersoni KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Men hvis dere er de eneste på Stortinget som ønsker ordningen, og deres eget ungdomsparti ønsker den skrotet, hvorfor skroter dere den ikke bare da?

– Det er fordi det er en viktig sak. Det er mange mennesker som har kommet med innspill og fortalt hvor krevende de har det. Vi vet at dette både er familier med veldig lav inntekt, men også familier som har valgt anderledesk, og som vil få en ganske stor skatteskjerpelse. Det er derfor dette er viktig for KrF, sier Ropstad.

Han avviser samtidig at partiet kommer til å stille ultimatum rundt skatteklasse to i de kommende forhandlingene.

– Vi må også prioritere, og det er mange ønsker og krevende kutt i regjeringens forslag til budsjett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger