Kronprinsen inntar tronen

TRONDHEIM (NRK): Han tviler på om han ville gått i Gay Pride, men tror fattigdom kan utryddes innen 15 år. I morgen velges han til ny nestleder i KrF.

KrFs landsmøte 2017.

INN I PARTILEDELSEN: Lørdag velges Kjell Ingolf Ropstad (31) som en av to nestledere i KrF. Mange tror også han blir Hareides arvtaker som leder.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Han har blitt kalt kronprins, mange vil se på ham som inkarnasjonen av svigermors drøm, nå får han tittelen nestleder i KrF.

YNGSTE KRF-REPRESENTANT

20 ÅR GAMMEL PÅ STORTINGET: Kjell Ingolf Ropstad ble for alvor kjent da han som 20-åring møtte på Stortinget som vara. Han var tidenes yngste KrF-representant.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forrige gang han fikk spørsmål om å stille som nestleder i KrF takket han nei. Nå har han takket ja – og han er klar.

– Det er et stort privilegium å bli valgt, men samtidig et stort ansvar å bære. Jeg er spent på hvordan jeg blir mottatt, alle spørsmålene fra dere journalister. Det gjør at jeg har litt mer sommerfugler i magen foran dette enn tidligere landsmøter, sier Ropstad.

– Jeg hadde nok ikke gått i Gay Pride

La oss starte med de vanskelige spørsmålene fra journalistene.

– Ville du gått i Gay Pride?

– Eh, det er jeg litt usikker på. Fordi jeg synes det er mye i den jeg ikke klarer å identifisere meg med, et uttrykk som jeg innimellom har reagert på. Jeg skjønner godt at Knut Arild gjorde det etter at han hadde vært i Orlando og opplevd massedrapet på homofile, og ønsket å vise sin solidaritet.

– Men da sier du at du ikke ville gått, eller?

– Det er jeg usikker på. Men som sagt så opplever jeg det mer som uttrykk for fri seksualitet enn nødvendigvis bare en støtte til homofile. For å stå opp for homofile har jeg absolutt ingen problemer med, men det vil ikke si at jeg ville gått i den typen tog.

– Så du har ikke helt sansen for Gay Pride?

– Jeg har sansen for tanken rundt det, men det er ikke alltid det toget jeg identifiserer meg med, nei.

– Har du et litt klarere svar?

– Jeg tror kanskje ikke jeg hadde gått i Gay Pride. Jeg tenker at det å gi støtte til homofile og deres menneskeverd er kjempeviktig, men trenger ikke nødvendigvis å gå i et tog for å vise det.

Jus og Statoil

Ropstad (31) har allerede sittet to perioder på Stortinget. Han stiller til valg for en ny periode, men plassen for KrF i Aust-Agder er ingen sikker plass. Vi stilte et annet vanskelig spørsmål:

– Hva gjør du hvis du ikke kommer inn?

– Hvis jeg blir valgt som nestleder så har jeg jo en jobb som det. Hvis ikke får jeg bare se hva som åpner seg. Jeg kjører ingen plan B. Her er det alt for å bli gjenvalgt.

Kjell Ingolf Ropstad

STORTINGSMIDDAG 2009: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) staselig antrukket på vei inn til stortingsmiddag sammen med Anna Ljunggren (Ap).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rent utdanningsmessig har Ropstad en bachelor i jus og økonomi, og han har tanker om hva han kunne gjort hvis han må levere inn adgangskortet til Stortinget.

– Jeg tror nok kanskje jeg hadde jobbet med noe i næringsliv, veldig spennende med ledelse. Samtidig synes jeg det er veldig vanskelig å tenke noe annet enn politikk.

– Næringsliv – kan du være mer konkret?

– Nei, egentlig ikke.

– Statoil?

– Ja, på mange måter kunne det vært spennende. Selv om jeg i energipolitikken har hatt mange fighter med Statoil så synes jeg det er mye spennende de gjør. Men jeg tror nok jeg ville tatt mer utdannelse, og forhåpentligvis fått litt tid til å tenke på hva jeg skal bruke resten av livet på.

Sterk i troen

Han kommer fra et møblert KrF-hjem. Faren er KrF-ordfører i hjemkommunen Evje og Hornnes, og Ropstad selv har gått gradene fra KrFU til moderpartiet.

DANKET UT: Det lå en stund an til at det kunne bli kampvotering på landsmøtet mellom dagens nestleder Dagrunn Eriksen og Kjell Ingolf Ropstad, men Eriksen har trukket seg og Ropstad tar dermed hennes plass i partiledelsen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hans tre viktigste saker som påtroppende nestleder i KrF er:

  • Bekjempe vold mot barn
  • Internasjonalt fattigdomsengasjement
  • Bekjempe sorteringssamfunnet

Når det gjelder verdens fattigdom er Ropstad sterk i troen på at han kan få være med på store endringer.

– Jeg tror vi er den generasjonen som kan utrydde fattigdom. Vi har halvert fattigdommen i verden de siste 15 årene og det er fullt mulig å fjerne den totalt. Så jeg håper jeg kan få lov å være med å bidra til å gjøre fattigdommen til historie.

– Og det har du tro på at du kan få til?

– Ja, jeg tror det er mulig innen de neste 15 årene, avslutter KrFs påtroppende nestleder.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger