NRK Meny
Normal

KrF'er fikk ikke stortingspensjon

Tidligere stortingsrepresentant Hans Olav Tungesvik frykter det også fins tidligere representanter som ikke har fått utbetalt det de har rett til.

Hans Olav Tungesvik
Foto: Lier, Gunnar / Scanpix

Hans Olav Tungesvik er nå 72 år gammel. Han er psykiater og bor i Skånevik i Sunnhordland.

I åtte år var han også stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti (1977 til 1985). Fram til han var 70 år var han i full jobb med god inntekt.

Ikke registrert

Da han var 69 år ble han kontaktet av Statens Pensjonskasse med spørsmål om medlemskap i ulike pensjonskasser. Da fikk han vite at hans åtte år på Stortinget ikke var registrert hos Statens Pensjonskasse

Han ble bedt om å melde fra til Stortinget om de åtte årene på Stortinget og at Stortinget måtte gi beskjed til Statens Pensjonskasse. Tungesvik hadde nemlig rett til 2/3 stortingspensjon fra fylte 65 år. Denne retten var han totalt ukjent med.

- Jeg tenkte aldri på at jeg skulle ha pensjon før jeg var 70 år. Jeg vil tro det er en forsømmelsessynd at Stortinget ikke har gjort Statens Pensjonskasse oppmerksom på at jeg hadde opparbeidet rettigheter der som på andre arbeidsplasser, sier han.

Ikke overrasket

Tungesvik fikk så etterbetalt stortingspensjon for fem år fra Statens Pensjonskasse. Tungesvik er overrasket over at ikke Stortinget automatisk melder fra til Statens Pensjonskasse om hvem som har rett til pensjon, hvor mye og for hvilket tidsrom. Dersom ikke Statens Pensjonskasse tilfeldigvis hadde vært i kontakt med ham og orientert om hans rettigheter, ville han aldri fått utbetalt noen stortingspensjon.

Han Olav Tungesvik har fulgt med i de siste dagers mediedebatt om stortingsrepresentantenes pensjonsforhold. Nå sier han at mens noen kanskje har fått utbetalt mer enn de har hatt rett til, kan andre ha fått utbetalt mindre enn de har rett til, fordi de har vært ukjent med regelverket og de har heller ikke vært registrert hos Statens Pensjonskasse når det gjelder stortingspensjonen.

Og han vil ikke beskylde noen for bevisst fusk.

- Jeg tenker som så at jeg levde i god tro når jeg ikke fikk, og tror at de levde i god tro med det de fikk, sier Tungsvik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger