NRK Meny
Normal

KrF: – Viktig at legene ikke tvinges

Kristelig Folkeparti jobber med det de kaller en samvittighetsfrihet for legene etter at regjeringen i dag tidlig skrinla forslaget om reservasjonsrett.

KrF pressekonferanse

KOMMENTERTE SNUOPERASJONEN: Helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad (t.v.) og nestleder Dagrun Eriksen fra Kristelig Folkeparti (KrF) holdt pressekonferanse om samvittighetsfrihet og legers reservasjonsmulighet i Oslo fredag formiddag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Knut Arild Hareide talerstol

VAR IKKE TIL STEDE: KrF-leder Knut Arild Hareides tale til landsstyret måtte fredag utgå av private grunner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det var KrF som kjempet forslaget om reservasjonsmulighet gjennom i forhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Nestleder Dagrun Eriksen la i dag til side bruken av ordet reservasjonsmulighet, men snakket i stedet om samvittighetsfrihet, etter at helseminister Bent Høie i dag tidlig skrinla det opprinnelige forslaget.

– Det er viktig at vi sikrer at leger ikke blir tvunget til å handle i strid med sin samvittighet. Vi arbeider med løsninger for dette, sier nestleder Dagrun Eriksen på fredagens pressekonferanse.

Høie snakket med Hareide i går

– Vi er i gang med å finne en god løsning i dialog med statsråden og legeforeningen. Grunnen til at vi nå har tatt dette opp, handler om at høringstiden snart er slutt, sier Eriksen.

Hun kan ikke skissere noen løsninger på dette i dag.

– Det nye forslaget blir ikke en blåkopi av det forrige, lover Eriksen.

Helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad vil ikke si hvordan den nye ordningen skal se ut, fordi alle detaljene ikke er på plass.

– Vi har hele tiden sagt at dette ikke er en omkamp om abortloven. Det er viktig for KrF med samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død, sier Bollestad.

– Har KrF opplevd et press fra Høie om å snu i denne saken?

– Det har vi overhodet ikke. Vi har opplevd en minister som har hatt forståelse for, respekt for og vilje til å jobbe fram en løsning som ivaretar KrFs anliggende og samtidig ivaretar Høyre og Frps anliggende, svarer Bollestad til NRK.

Det var i avisen Vårt Land torsdag at KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet for å droppe forslaget om legereservasjon dersom «samvittighetshensyn ivaretas».

Etter det NRK forstår, var det ikke en del av planen, verken for KrF eller Høyre, at nyheten om at Hareide er åpen for andre løsninger skulle slippes i går.

– Tror du Bent Høie ble overrumplet over nyheten med Hareide i Vårt Land i går?

– Jeg vet ikke om Høie ble overrumplet, men jeg vet at det var en dialog mellom Bent Høie og Knut Arild i går, svarer Bollestad.

KrF om reservasjonsmuligheten

NETT-TV: Helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad i KrF hevder partiet ikke har opplevd noe press fra helseminister Bent Høie.

Lover løsning

– Er det fortsatt uenighet med dere og Høyre?

– Nei, men vi må sikre at alle punktene er helt ok, før vi går ut med en konkret løsning, svarer Bollestad.

– Så KrF og Høyre er enige om løsning?

– Nei, det sier jeg ikke noe om, men jeg sier vi skal komme fram med en løsning for alle punktene.

I dag skulle egentlig Knut Arild Hareide talt til landsstyret. Dette utgår av private grunner.

Regjeringen snudde

På en hasteinnkalt pressekonferanse fredag morgen opplyste Bent Høie at regjeringen dropper forslaget om å innføre en reservasjonsmulighet for fastlegene.

– Det kommer ikke til å være mulig for fastleger å reservere seg. Det kommer ikke til å bli innført noen reservasjonsmulighet, verken for abort eller andre spørsmål, sier Høie til NRK.

Dette viser at det nytter å engasjere seg, kommenterer blogger Susanne Kaluza, som har markert seg sterkt som motstander av forslaget.

LO-leder Gerd Kristiansen er mer skeptisk, til tross for at hun er glad for retretten.

– Det er ikke noe som tyder på at annen løsning vil gi abortsøkende kvinner bedre rettigheter, sier Kristiansen.

Ingen reservasjonsmulighet
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger