KrF: – Vi er ikke til pynt

KrF-leder Knut Arild Hareide har sett seg grundig lei på at Frp spiller på kristen nestekjærlighet og solidaritet. Nå flørter han både til høyre og venstre før neste valg.

 Krf leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide lover å sette krav bak ethvert samarbeidsløfte.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide tok et kraftig oppgjør med Frp og regjeringens flyktninge- og bistandspolitikk.

Samtidig kom han med en klar advarsel til samarbeidspartiene foran neste valg. Da skal nemlig KrF bestemme om de skal samarbeide med sittende regjering eller med Ap.

– Det er enkelt for KrF. Det er politikken som er viktig. Det er hva vi får gjennomslag for, og det er klart at bistand og flyktninger er viktig for oss. Vi har fått godt resultat med samarbeidet med regjeringen, men vi er ikke til pynt, sa Hareide.

Les også: Komplimenter fra konkurrentene

Han har sett seg lei på Frps flørt med kristenvelgere.

Kampen om kristenvelgerne

– Sylvi Listhaug (innvandrings- og integreringsminister fra Frp, journ. anm) er enig med oss på de kristne stevnene, men det må følges opp i praksis, sa KrF-lederen.

Han sikter blant annet til tidligere i sommer da han og Listhaug beøkte Evangeliesenteret i Østfold.

På spørsmål om kristne verdier fortsatt har en plass i samfunnet og politikken, sa Listhaug at de fleste norske høytidsdager og fridager er kristne. Som for eksempel jul, påske og pinse.

Det fikk Hareide til å tenne.

Knut Arild Hareide (KrF)

Knut Arild Hareide (KrF) på Evangelisenterets sommerleir.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Ett av punktene Frp og KrF er rykende uenige om, er nemlig søndagsåpne butikker.

– Du snakker om kristne fridager, men vi har søndagen. Den bør vi beholde som en annerledes dag, sa Hareide.

KrF-lederen har også skrevet en ytring på NRK der han angriper samarbeidspartiet Frp. Der kaller han Frps påstand om at de ønsker å hjelpe flyktningene der de er for et milliardran.

I ytringen skriver han blant annet:

Det er på tide at Frps snakk om å ville hjelpe flyktningene «der de er» avkles. Når de i gjennomsnitt kuttet 8,8 milliarder kroner bistand i året i tiden før de kom i regjering, viser det at Frps prat om å hjelpe flyktningene i nærområdene i realiteten bare er retorikk for å hvitmale politikken deres.

Knut Arild Hareide (KrF) / Ytring på NRK

– Det jeg ser er at når Frp satt i opposisjon, så økte de bistanden med én krone, men for hver krone de økte, så tok de 50.

Det tilbakeviste både Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). De mener regjeringen tvert imot har økt pengebruken til flyktninger.

– Vi tok til og med initiativ til en giverlandskonferanse for å få inn enda mer penger.

På spørsmål om partilederdebatten gjør det lettere for ham å bestemme seg for hvem KrF skal samarbeide med etter valget neste år, sa Hareide:

– Jeg gikk ikke i Pride for å få et forhold til Jonas Gahr Støre. Samarbeid har ikke blitt klarere for meg i denne debatten. Det viktigste for meg er det jeg får til politisk.

Ap dropper arve-omkamp

Tidligere har Ap vært med å fjerne arveavgiften. Det har vært uklart om partiet ønsket å innføre en annen form for skatt eller avgift på arv. Da Støre ble utfordret på dette av Siv Jensen under debatten, svarte han at det var uaktuelt å gjeninnføre arveavgiften.

På direkte spørsmål om de kan komme til å innføre en annen form for beskatning på arv, svarte Støre bestemt:

– Nei, sier jeg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger