Hopp til innhold

KrF: – Uryddig av regjeringen

Opposisjonen gikk rett i strupen på statsminister Jens Stoltenberg etter at oljeminister Ola Borten Moe sa han ønsket å åpne for oljeboring utenfor Lofoten allerede i år.

Knut Arild Hareide om oljeutvinning i nord

Etter at olje- og energiminister Ola Borten Moe reiste seg og inntok podiet på Oljemessa i Sandefjord med budskapet om at han ønsket å åpne for oljeboring i de omstridte områdene i nord allerede inneværende år, ble det rabalder.

Les også: – KrF kan bli eneste parti som stiller oljeultimatum
Les også: Klif sier nei til oljeutvinning ved Jan Mayen
Les også: SV vil ikke stille oljeultimatum

Det fikk SVs stortingsrepresentant Snorre Valen til å be Borten Moe ta seg en kald brus og en lang spasertur.

KrF: – Borten Moe bør ta noe sterkere enn brus

KrF er redd at en brus ikke er nok.

– For én gangs skyld vil KrF kanskje ordinere noe litt sterkere, sa KrF-leder Knut Arild Hareide fra stortingets talerstol.

På gangen før spørretimen var han enda klarere.

– Det han sier er stikk i strid med regjeringens politikk. Nå må statsminister Jens Stoltenberg avklare om det Borten Moe sier også er i tråd med regjeringens politikk, eller om det er slik at regjeringens medlemmer kan drive privat praksis ved siden av regjeringens politikk.

Les også: Sammenligner oljen med USAs romfart
Les også: Slutt på Lofoten-garanti fra Venstre
Les også:
Fellesforbundet krever oljeleting i Lofoten og Vesterålen

Stoltenberg: – Intern diskusjon i Senterpartiet

Statsminister Jens Stoltenberg på NHOs årskonferanse

Statsminister Jens Stoltenberg mener Borten Moes utsagn er del av en intern debatt i Senterpartiet.

Foto: Johan B. Sættem
Elvestuen

Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener det er uansvarlig å åpne deler av Lofoten på bakgrunn av en 19 år gammel konsekvensutredning.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Ola Borten Moe

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) står fast ved at Nordland 6 er åpnet, og at leteboring kan igangsettes så snart det er politisk flertall for det.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg avviste kategorisk at Ola Borten Moe har tatt til orde for en ny politikk i inneværende periode.

– Gitt at jeg hørte riktig i dag tidlig, så gjorde Ola Borten Moe det klart hva som er regjeringens politikk. Det er at vi ikke åpner for utvinning av områdene Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, sa Stoltenberg.

Han mente Borten Moes utsagn er en del av en intern diskusjon i Senterpartiet om oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen i neste periode.

Det mener Hareide er svært uryddig.

– Er det ministeren eller privatpersonen Borten Moe som uttaler seg? Nå har statsministeren sagt at dette skal han få holde på med fram mot valget. Det er ikke ryddig, mener Hareide.

19 år gammel utredning

Venstre-nestleder Ola Elvestuen stilte i dag spørsmål til statsministeren om hvorvidt regjeringen faktisk kan åpne området Nordland 6 på bakgrunn av en konsekvensutredning gjort i 1994.'

– Jeg kan ikke tenke meg noen andre samfunnsområder der man ville bruke en så gammel utredning. Siden 1994 er fiskebestanden redusert kraftig. Å åpne et av de viktigste fiskeområdene i verden for oljeboring, er rett og slett uansvarlig, mener Elvestuen.

Står fast ved åpning

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at regjeringen legger de 19 år gamle utredningene til grunn. Regjeringen har forhørt seg med sine jurister og konkludert med at petroleumsloven åpner for dette, skriver TU.

Det står olje- og energiminister Ola Borten Moe fast ved.

– Den gangen man konsekvensutredet, åpnet også Stortinget for petroleumsvirksomhet. Det som er åpnet er åpnet. Det ligger fast, sier Borten Moe til NRK.no.

Området har vært midlertidig stengt siden 2001, og Borten Moe legger til at regjeringen er enige om å ikke åpne området i denne stortingsperioden, som altså varer til september 2013.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger