KrF: – Ikke bekymret for signalet vi sender til Kina

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det ikke er knefall for Kina å sparke Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti har stor tillit til den nye lederen av Nobelkomiteen og tror ikke Norge sender noe spesielt signal til Kina ved å vrake Thorbjørn Jagland som leder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Lederskiftet er naturlig fordi det er en annen partisammensetning på Stortinget. Og jeg er ikke bekymret for signalet vi sender til Kina, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NRK.

Tirsdag ble tidligere nestleder Kaci Kullmann Five valgt som ny leder i Nobelkomiteen . Ny nestleder blir komitémedlem Berit Reiss-Andersen, og Thorbjørn Jagland, som var komitéleder i seks år, vrakes.

Jagland var særlig kontroversiell etter at han ga fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010.

Prisen skal ha gjort forholdet mellom Kina og Norge iskaldt, og i 2013 skal Stoltenberg-regjeringen ha planlagt en skriftlig beklagelse til kineserne, men som de senere forkastet, skrev Dagens Næringsliv i fjor høst.

– Må være uredd

Ropstad sier han ikke vet hvorfor Jagland ble sparket, men tror den nye lederen vil gjøre en god jobb som leder i Nobelkomiteen.

– Hun har jo sittet i komiteen mens Jagland var leder, og vært med på vurderinger som har blitt gjort, så jeg håper de vil ta uredde og uavhengige beslutninger når en ny prisvinner bli utnevnt.

Også når det gjelder dissidenter som Liu Xiaobo?

– Absolutt. Jeg syntes komiteen har gjort gode vurderinger. Komiteen er fri til å ta vurderingene de selv ønsker, og det må de fortsette med i framtiden.

Høyre: – Vi er «hands off»

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, mener Kaci Kullmann Five er godt kvalifisert for jobben som leder i Nobelkomiteen, og avviser å ha hatt noe med lederskiftet å gjøre.

– Vi har hatt fullstendig «hands off» i forhold til hvilke drøftinger de skal gjøre i komiteen. Jeg har verken hatt kontakt med Henrik Syse eller Kaci Kullmann Five etter at de ble utnevnt, sier Helleland.

Han vil ikke gå inn på at vrakingen av Jagland kan oppfattes som et knefall til Kina, bortsett fra å vise til Nobelkomiteens egen vurdering.

Også Frps Harald T. Nesvik sier han ikke har blandet seg inn i saken om nye ledere i komiteen.

– Jeg har ikke snakket med vårt medlem i Nobelkomiteen på svært, svært lenge, sier Nesvik.

Harald T. Nesvik og Trond Helleland kommenterer utnevnelsen av Kaci Kullmann Five som ny leder av Nobelkommiteen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger