Hopp til innhold

KrF: – Finanstilsynet har ikke spart på konfekten

KrF mener det er god grunn til å se på Finanstilsynets råd for å begrense boligprisveksten i Norge. Likevel mener de tilsynet er for unyanserte i kravlisten sin.

Hans Olav Syversen

Finanspolitisk talsperson i KrF, Hans Olav Syversen, er ikke enig i alle forslagene til Finanstilsynet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Finanstilsynet foreslår innskrenkninger i muligheten for norske husholdninger til å ta boliglån. De viser til at boligprisveksten på 9,1 prosent det siste året, at husholdningenes gjeld stiger mer enn inntektene, og at dette på sikt kan gi kollaps i boligmarkedet.

Derfor har de lagt frem forslag til en rekke tiltak for å bremse lånemuligheten. De vil blant annet fjerne muligheten for at bankene kan fravike dagens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling. De vil også innføre et krav til inntekt i forhold til lånesum.

Les også: Finanstilsynet vil at Siv skal gjøre det vanskeligere å få boliglån

KrF liker inntektskrav men ikke begrensning i fleksibilitet

Finanspolitisk talsperson og nestleder KrF, Hans Olav Syversen, sier det er god grunn til å lytte til Finanstilsynets råd.

– De har ikke akkurat spart på konfekten. Vi tenker at dette er råd vi alle bør se nærmere på. Vi har en lav rente som driver boligprisen oppover, men jeg tror vi skal erkjenne at boligmarkedet er forskjellig fra sted til sted. Det brude Finanstilsynet tatt mer høyde for, sier Syversen.

Han mener forslaget om inntektskrav for å regulere størrelsen på lånet kan være fornuftig. Samtidig mener han at forslagene fra tilsynet åpner for lite for bruk av skjønn og individuelle tilpassinger der dette er fornuftig.

Nordea enig i KrFs betenkning

Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge, legger fram resultater for 2.

Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Bank Norge ASA, finner svakheter i Finanstilsynets forslag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Syversen får støtte for skepsisen til å stramme inn på fleksibiliteten gjennom å fjerne bankenes mulighet til å fravike en del av dagens krav.

– Hvis de fjerner all fleksibilitet i boliglånsforskriften vil det ramme kunder som i kortere periode trenger økt likviditet, for eksempel ved skilsmisse eller arbeidsledighet. Det kan også ramme konkurransen mellom bankene fordi det gjør det vanskeligere for kunder å flytte lånet, hvis de i dag har fått lån basert på tidligere forskrift.

Det sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea i en epost.

Han mener også at Finanstilsynets krav ikke tar hensyn til de regionale forskjellene i boligmarkedet.

Torstein Tvedt Solberg

Torstein Tvedt Solberg (Ap) er skuffet over regjeringens boligpolitikk så langt.

Foto: Regjeringen

Medlem i finanskomiteen på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg (Ap), sier partiet hans skal se på forslagene til Finanstilsynet.

– Når vi ser på disse rådene vil vi være opptatt av å få et strammere og bedre regelverk, samtidig som vi skal legge opp til at bankene kan ha et visst skjønn. Det er store regionale forskjeller i boligmarkedet. Samtidig må vi ha et taktskifte på boligpolitikken, sier Solberg før han fortsetter:

– Dette er et kraftig signal til Siv Jensen som hun må gå grundig inn i før hun kommer til Stortinget. Det vi håper er å se et taktskifte fra en regjering som har vært alt for passiv i boligpolitikken.

AKTUELT NÅ