KrF vil se på 350-kronersgrensen på nytt

KrF erkjenner at kombinasjonen av sukkeravgift og tollfri handel kan ramme norske arbeidsplasser. KrF-leder Knut-Arild Hareide vil beholde sukkeravgiften, men sier partiet kan se på avgiftsgrensen for tollfri handel på nytt.

Knut Arild Hareide, Trygve Slagsvold Vedum og Helge André Njåstad møttes til debatt om sukkeravgiften i Dax18.

Sukkeravgift: KrF, Senterpartiet og FrP møttes til debatt på Dagsnytt 18.

Sukkeravgiften økte med 83 prosent ved nyttår. Det har ført til at stadig flere nordmenn krysser grensen for å kjøpe seg godteri og brus.

I tillegg har det også blitt mer populært og bestille søtsaker gjennom nettet, det gjør norsk næringsliv skeptisk.

Laster Twitter-innhold

– Viktig steg for å bevare folkehelsa

KrF var med på å fremme forslaget om en høyere sukkeravgift. De ønsket å innføre en generell moms og øke momsen på sukkerholdige varer. Forslaget falt og i stedet ble det vedtatt å øke sukkeravgiften i Norge.

I 2014 økte regjeringen til Erna Solberg den tollfrie grensen for privatimport fra 200 til 350 kroner.

KrF mener at sukkeravgiften var et viktig steg for å bevare folkehelsa, men de ser at kombinasjonen av 350-kronersgrensa og en sukkeravgift fører til uheldige virkninger.

– De effektene vi ser nå er kombinasjonen av sukkeravgiften og 350-kronersgrensen, sier Knut Arild Hareide (KrF).

sukkeravgift

UENIGE: Partiene er delvis uenige om sukkeravgiften. Den har ført til at flere drar over grensa for å handle søtsaker, eller bestiller det tollfritt på nett.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Kombinasjonen er galskap.

– Det er helt galskap at vi skal sponse svensk industri, svenske dagligvarer, svenske arbeidsplasser og straffe norske. Når man ser på Maxgodis.se, som er av de store aktørene i Sverige, sender de rundt 15–20 tonn med godteri over grensen hver dag, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Senterpartiets ønske var at ting skulle forbli som det var før. Ingen høyere sukkeravgift og heller ikke noen 350-kronersgrense.

Trygve Slagsvold Vedum

IMOT KOMBINASJONEN: Sukkeravgiften og den tollfrie grensen på netthandel til 350 kroner er farlig for norske arbeidsplasser mener Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det er helt uansvarlig å øke en avgift med 83 prosent over natta, generelt på brus og Farris på 42 prosent. Nå er det lavere avgiften på lettøl enn det er på Farris med lime, det viser hvor rar avgiften har blitt, sier Vedum.

KrF mener sukkeravgiften fortsatt er viktig og forsvarer den.

Knut Arild Hareide

FOR SUKKERAVGIFT: Hareide (KrF) forsvarer sukkeravgiften som er viktig for folkehelsa.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Fordi vi har en helseutfordring og den må vi inn over oss, sier Hareide.

Frp vil ha avgiftsfri import

Helge André Njåstad (Frp) er ikke så glad i sukkeravgiften, men står bak grensen på avgiftsfri import på 350 kroner.

– Det en veldig viktig for Frp at vi fjernet det urimelige gebyret, sier Njåstad.

Men dere fikk jo importert masse billig brus også?

Helge Andre Njåstad

TOLLFRI NETTHANDEL: Helge André Njåstad (Frp) forsvarer en tollfri handel på 350 kroner. I 2014 økte regjeringen til Erna Solberg den tollfrie grensen for privatimport fra 200 til 350 kroner.

Foto: Johan Moen / NRK

– Vi synes det er rart at Senterpartiet vil forbeholde grensehandelen til de som bor på Østlandet, og de som har kort vei til Sverige. Mens vi som bor i distriktene ikke skal ha sjans til å drive grensehandel eller importere elektronikk fra utlandet, svarer Njåstad.

– Vi må sette oss ned og forhandle med andre partier. Hvis de er med på å sette ned avgiftene for å øke arbeidsplassene i Norge, så er jo Frp glad for det. Spesielt hvis det viser seg at man ikke får en helsegevinst fordi folk likevel får tak i varene andre plasser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger