Hopp til innhold

KrF vil ikke stanse tvangssammenslåing

KrFs nestleder heller kaldt vann i blodet til de som vil stanse Viken-regionen og sammenslåing i nord. Partiet har ingen planer om å snu, slår han fast.

Kjell Ingolf Ropstad KrF

PÅ VIPPEN: For tredje gang er KrF tungen på vektskålen når regjeringens regionreform skal få støtte i Stortinget. Kjell Ingolf Ropstad har ingen planer om å stemme annerledes denne gangen.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– KrF har bare én plan: å gjennomføre denne viktige reformen, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

Senterpartiet har varslet omkamp om sammenslåingene i Troms og Finnmark og østlandsfylkene i Viken-regionen. Når forslagene kommer til Stortinget, blir KrF tungen på vektskålen.

– Vi ønsker å flytte makt ut av Oslo for å bygge opp regionsentra og ta hele landet i bruk. Stortinget har to ganger vedtatt hvordan strukturen skal være. Vi skal gjennomføre den reformen vi har startet, sier Ropstad.

For tredje gang er KrF tungen på vektskålen når regjeringens regionreform skal få støtte i Stortinget.Kjell Ingolf Ropstad har ingen planer om å stemme annerledes denne gangen.

– KrF har bare én plan

Vil stanse arbeidet

Fellesnemnda for Viken skal i dag behandle et forslag om å stille i bero alt politisk arbeid med den nye regionen, i påvente av at Stortinget nok en gang skal ta stilling til regionreformen.

Men med KrFs avklaring er det lite som tyder på at stortingsflertallet vil snu.

– Dette er en kjempeviktig reform som gjelder mange tusen ansatte og viktige oppgaver for innbyggerne. Da mener jeg vi må sette politisk spill til side og faktisk gjennomføre reformen, sier Ropstad.

Prosessen med å slå sammen Troms og Finnmark er allerede satt på vent, etter at Troms ba kommunalminister Monica Mæland (H) om å ta over arbeidet med sammenslåingen og Mæland ville avvente ny stortingsbehandling.

KrF-nestlederen tror regjeringen vil finne løsninger for både Viken, og Troms og Finnmark når de i oktober sier hvilke oppgaver de nye regionene skal få.

– Jeg har full tiltro til at regjeringen følger dette opp på en god måte. Alt ligger i rute til å få både ny struktur og nye oppgaver på plass. Når oppgavene kommer, må de i seg selv forsvare strukturgrepene og størrelsen på regionene, sier han.

Ønsker ikke Viken

Tirsdag møtes fellesnemnden i Viken. Et flertall med Frp, SV, Ap, Senterpartiet og MDG ønsker å stanse det politiske arbeidet med sammenslåingen til Stortinget har sagt sitt.

– Det er en himla dårlig idé å tre denne tvangsreformen ned over hodene på dem som ikke vil ha den. Og særlig når man ikke engang har avklart hvilke oppgaver de nye fylkene skal ha. På alle andre områder her i landet bestemmer vi først hvilke oppgaver det er som skal løses, og så organiserer vi oss hensiktsmessig deretter, sa stortingsrepresentant, Eirik Sivertsen (Ap) i radioprogrammet Politisk kvarter tirsdag morgen.

Sivertsen avviser all kritikk om at partiet hans skaper usikkerhet om reformen.

– Det er kommunalministeren som ikke har lyktes med å gjennomføre et stortingsvedtak, som ble presset igjennom mot folkets vilje, og det er derfor Stortinget nok en gang må ta stilling til Troms og Finnmark. Det var der usikkerheten oppstod.

Skaper usikkerhet

Fra den andre siden av bordet i radiostudio peker Frp-politiker Jon Engen-Helgheim bebreidende på Sivertsen og hans parti.

– Det er noen som har skapt usikkerhet om reformen ved å si at dette nå skal opp til en tredje behandling i Stortinget, noe som åpenbart er helt unødvendig. Dette er vedtatt to ganger før.

Ap-politikeren snur det hele rundt og gir Frp skylden for at fylkesreformen fortsatt er en het politisk potet.

– Vi har jo også behov for en avklaring om Frp har tenkt til å stå ved dette tvangsvedtaket, eller om de er de i ferd med å rygge ut, slik som Fremskrittspartiets lokalpolitikere i Akershus, sier Sivertsen.

– For Frps del så var ikke dette noen reform som vi har kjempet fram. Men det er en del av en avtale, og når man har inngått en av avtale så står man ved den. Vi vil gjerne fjerne hele fylkeskommunen, men når det ikke er mulig, så er det beste alternativet å få færrest mulig av dem. Jeg synes det er meget spesielt at enkelte partier drar opp dette på Stortinget til en tredje gangs behandling, svarer Engen-Helgheim (Frp).

Viken

AKTUELT NÅ