KrF vil helst unngå Frp-samarbeid

KrFs mål er å sitte i regjering med Høyre og Venstre, men partiet holder døra på gløtt for et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

Knut arild hareide

MOTVILLIG FLØRT: Knut Arild Hareide og KrF mener det er usannsynlig at de noen gang vil regjere med Frp. Samtidig vil de ikke utelukke det.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Erik Lunde, leder i Oslo KrF

FORSKJELLER: Erik Lunde, leder i Oslo KrF, Lunde mener KrF som parti respekterer at det er forskjeller mellom eget parti og Frp.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det ble klart etter at landsstyret lørdag vedtok hvem KrF vil leke med dersom det blir ikke-sosialistisk valgseier i 2013.

– Norge er best tjent med en sentrum/Høyre-regjering, og vil vi jobbe for at Norge får en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF, sa Knut Arild Hareide under pressekonferansen.

Men selv om KrFs drøm er å la Frp stå utenfor det gode, borgerlige selskap, lukker de ikke døra helt:

– Dersom valgresultatet tilsier det, vil KrF være åpne for samtaler med alle ikke-sosialistiske partier for å sikre et alternativ til dagens regjering, sier KrF-lederen.

Historisk veivalg

I sin tale til partiet i går sa Hareide at KrFs mål er regjeringsskifte, og at de ved en blå valgseier i 2013 vil gå i «avklaringssamtaler med resten av dagens opposisjon».

Formuleringen innebærer et historisk skifte. For første gang utelukker ikke KrF et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

KrFs landsstyre brukte to timer på å vedta en lignende formulering. Samtidig finner et enstemmig landsstyre det nødvendig å understreke at et slikt samarbeid er lite sannsynlig:

«Dersom valgresultatet tilsier det, vil KrF være åpne for å samtale med alle ikke-sosialistiske partier for å sikre et alternativ til den rødgrønne regjeringen. Med respekt for de store politiske forskjellene som finnes mellom KrF og Frp, ser KrF et regjeringssamarbeid med Frp som lite sannsynlig.»

– Viktig presisering

Ifølge lederen for Oslo KrF, Erik Lunde, vil denne formuleringen trolig berolige mange KrF-velgere.

– Vi sier noe sentralt: De politiske forskjellene mellom KrF og Frp er for store til at det er sannsynlig at KrF og Frp kan sitte sammen i regjering. Det er en viktig presisering, i hvert fall for meg, sier Erik Lunde, leder i Oslo KrF.

Ifølge Lunde er de politiske forskjellene så store at han har store vanskeligheter med å se for seg at KrF og Frp skal sitte rundt det samme regjeringsbordet.

– Jeg tror ikke at Frp har noen planer om en grunnleggende endring av politikken og ideologien sin. Så lenge det er slik, tror jeg det er veldig lite sannsynlig at vi havner i regjering sammen, sier han til NRK.no.

(Saken fortsetter under videoen)

Magnus Takvam kommenterer at KrF setter døra på gløtt for Frp

SE VIDEO: Magnus Takvam kommenterer KrFs landsstyrevedtal.

Markerer avstand til Frp

Også Hareide ønsker å markere avstand til Frp.

Selv om han nevnte «Frp» kun én gang under sin tale på strategikonferansen i Oslo i går, kom det klart fram at han vil skape et tydelig skille mellom det KrF står for, og Fremskrittspartiets politikk.

Hareides hovedbudskap var at velgere som ønsker et regjeringsskifte, men som ikke ønsker en friere alkoholpolitikk, lavere skatter eller mindre penger til u-hjelp, bør velge KrF.

Overfor NRK.no understreker Hareide at KrF og Frp er enige om mye når det kommer til eldreomsorg, helse og frivillighet. Likevel er de politiske forskjellene så store at KrF i sitt samarbeidsvedtak slår fast at mulighetene for et regjeringssamarbeid med partiet er små.

– Det går på politiske forskjeller i landsbrukspolitikk, alkoholpolitikk, distriktspolitikk og kampen mot sorteringssamfunnet – viktige saker for oss, utdyper Hareide.

– Men når dere føler at det er nødvendig å presisere usannsynligheten i vedtaket, hvorfor kan dere ikke bare slå fast at det ikke kommer til å skje?

– Det er fordi at vi ønsker å si det akkurat sånn som det er. Vi sier at det er en liten sannsynlighet, men vi ønsker ikke å lukke alle dører ett år før valget.

Ifølge meningsmålingene må han trolig se langt etter en sentrum-Høyre-regjering uten Frp.

I NRKs partibarometer for september er Frp over dobbelt så store som Venstre og KrF til sammen.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Valg mot meningsmåling september 2012

Parti

September

Valg 09

Differanse september og valg 09

Ap

27,7

35,4

-7,7

Frp

19,9

22,9

-3,0

Høyre

32

17,2

14,8

KrF

5,1

5,5

-0,4

Rødt

2,5

1,3

1,2

Sp

4,2

6,2

-2,0

SV

4

6,2

-2,2

Venstre

3,6

3,9

-0,3

MDG

0,5

0,3

0,2

Andre

0,4

1,1

-0,7

Norstats måling for september er utført fra 28. august til 3. september. I alt ble 966 personer kontaktet. Feilmarginen er på mellom 0,4 og 3,4 prosent.

 

 

 

Jensen smiler likevel

Knut Arild Hareide og Siv Jensen

POSITIV: Siv Jensen er glad for at KrF ikke utelukker er regjeringssamarbeid med Frp.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Jan Tore Sanner (H)

BORGERLIG: Jan Tore Sanner (H) setter pris på at KrF går inn for et regjeringsskifte.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Samtidig har Frp-leder Siv Jensen lenge stått fast at Frp ikke vil støtte en borgerlig regjering de selv ikke er en del av.

– Det er en avsluttet debatt, sier Frp-lederen til NRK.no.

Hun er verken overrasket eller skuffet over at KrF velger å understreke at et regjeringssamarbeid med hennes parti er lite sannsynlig.

– Dette har vært vanskelig for KrF hele veien. Det at de likevel åpner for et samarbeid er et langt skritt for dem å gå, sier Jensen.

– Jeg velger å tolke dette positivt, ikke negativt.

Også Høyres nestleder Jan Tore Sanner gleder seg over vedtaket fra KrF.

– Det er gledelig at KrF er så entydig i sitt svar: At et ikke-sosialistisk flertall skal føre til en borgerlig regjering. Det er det nye nå, sier han til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste meldinger