KrF vender ryggen til Sanners inntektssystem

Jan Tore Sanner ønsker et nytt inntektssystem for kommunene som slår negativt ut for mange av de mindre kommunene. KrF sier nei til forslaget.

Knut Arild Hareide

KLART NEI: Knut Arild Hareide ber Jan Tore Sanner trekke forslaget om nytt inntektssystem.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Regjeringen bør trekke forslaget tilbake, sier partileder Knut Arild Hareide til Nationen. I forslaget skilles det mellom «frivillige» og «ufrivillige» små kommuner, der de som regnes som frivillig små straffes for å bli stående alene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Nationen.

Støttepartiet til regjeringen vedtok onsdag å si nei til å gå inn i forhandlinger om stortingsmeldingen om det nye inntektssystemet.

Fått sterk kritikk

NRK har tidligere skrevet om fortvilte ordførere som kommer dårlig ut av det nye inntektssystemet og beskylder kommunalminister Jan Tore Sanner for skjult tvangssammenslåing. De kommunene som har såkalt frivillige smådriftsulemper får trekk i det såkalte basistilskuddet, og pengene blir fordelt på andre kommuner etter befolkningstetthet.

– Jeg skulle ønske at regjeringen hadde vært tydelig på at kommunereformen ikke er en frivillig reform, sa Elin Gran Weggesrud (Ap), ordfører i Sande kommune.

260 av landets 428 ordførere har skrevet under et opprop mot forslaget til nytt inntektssystem. Også i opposisjonen på Stortinget er det mange kritiske røster.

– Ikke riktig nå

KrF-lederen er enig i kritikken om at inntektssystemet blir et tvangsmiddel for sammenslåing og ber Sanner trekke forslaget.

– Det er fordi vi mener det ikke er riktig å komme med et nytt inntektssystem nå, så kort tid før fristen i en viktig reform, sier Hareide.

Fristen for kommunene å søke om kommunesammenslåing er til våren.

– Jeg mener at vi ikke bør få et helt nytt inntektssystem nå, iallfall ikke et som påvirker kommunenes prosesser. Det kan være behov for mindre justeringer, men det som legges fram nå er ikke en mindre justering, sier Hareide til Nationen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger