NRK Meny
Normal

KrF utfordrer Bjørnøy

KrF utfordrer miljøvernministeren foran klimamøtet i Nairobi.

Dagfinn Høybråten utfordrer milujøvernminister Bjørnøy før klimamøtet i Kenya
Foto: NRK

Lederen i Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, mener Norge bør ta et internasjonalt initiativ for å framskynde prosessen med å få til en avtale som går lenger enn Kyoto-avtalen.

Rettferdig avtale

I sin tale til partiets landsstyre sa Dagfinn Høybråten at det haster med å få en ny avtale.

- Med dagens tempo må vi vente i fire-fem år før vi får en ny avtale. Det har vi ikke råd til, sier han.

Høybråten mener at ordningen med kvotehandel må videreutvikles, uten å frata land ansvaret for å redusere egne utslipp. Det må dessuten satses og samarbeides mer innen teknologiutvikling.

Dagfinn Høybråten sier at Norge må kunne ta ansvar for å få til en mer rettferdig avtale om klimautslipp, og et land som USA må ikke lenger stå utenfor internasjonale klimavtaler.

Mye verre

KrF-lederen sier videre at det er naivt å tro at klimaendingene går over av seg selv.

Dagfinn Høybråten fortalte at han under Nordisk Råds møte i Danmark nylig møtte Jonathan Motzfeldt som er inuitt fra Grønland. Han kunne fortelle at issmeltingen på Grønland nå er svært stor og skjer faretruende fort.

- Det er først og fremst et spøsmål om vilje til å gripe inn for å møte det som kanskje er den største moralske utfordringen vi står overfor. Å håndtere klimautfordringen vil koste og det vil kreve politisk mot, utholdenhet og vilje. Men alterntaivet til å handle nå er så mye verre, sier Høybråten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger