KrF-ungdommen advarer Hareide mot Ap-samarbeid

Kristelig Folkepartis ungdom går inn for at KrF støtter en borgerlig regjering ved neste korsvei, og advarer moderpartiet mot et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Ida Lindtveit, leder i KRFs ungdomsparti

KrF-ungdommens landsstyre innstiller på at KrF samarbeider med borgerlig side etter stortingsvalget neste høst, sier Ida Lindtveit, som leder i KrFs ungdomsparti.

Foto: Håvard Grønli

Et av de store spenningsmomentene ved stortingsvalget neste høst er om KrF velger å samarbeide til høyre eller venstre for seg.

Det kan avgjøre om landets statsminister høsten 2017 heter Erna Solberg etter Jonas Gahr Støre.

Partiet har sagt at de vil vedta strategien først på landsmøtet våren 2017, men nå flagger ungdomspartiet ståsted.

De peker på Erna.

– Jeg vil advare KrF mot å samarbeide med Arbeiderpartiet i regjering, og vil gå for en ikke-sosialistisk regjering, sier Ida Lindtveit, leder i KrFU.

Et flertall i Kristelig Folkepartis Ungdoms (KrFU) landsstyre går inn for at moderpartiet holder seg langt unna et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet etter kommende Stortingsvalg.

Landsstyret vil at partiet sikrer en ikke-sosialistisk regjering etter neste stortingsvalg, men vil ikke ha en løsning der KrF forplikter seg til å støtte en regjering gjennom en samarbeidsavtale slik som i dag.

– Må snakke med alle ikke-sosialister

Hun sier at landsstyret anbefaler landsmøtet i ungdomspartiet å vedta at et ikke-sosialistisk flertall skal bety en ikke-sosialistisk regjering.

– Vi mener at man må samtale med alle partiene på ikke-sosialistisk side, og at det er politikken som skal være førende for hva slags samarbeid det skal bli etter valget, sier Lindtveit.

Årsaken er at et flertall i landsstyret mener KrF får større gjennomslag for egen politikk dersom de samarbeider med de borgerlige partiene.

– Trenger friere opposisjonsrolle utenfor regjering

Både når det gjelder en bærekraftig velferdsstat, i klima- og miljøspørsmål, i skolepolitikken og når det gjelder fattigdomsbekjempelse mener Lindtveit at moderpartiet har mer å hente til høyre i det politiske landskapet enn hos Arbeiderpartiet.

– Hvis vi ikke går inn i regjering mener vi at vi må ha en friere opposisjonsrolle, og heller gå tilbake til en mindretallsregjering med samarbeid fra sak til sak i Stortinget, sier hun.

KrFU har landsmøte 23-25.sept der ungdomspartiet gjør sitt endelige vedtak.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger