Hopp til innhold

KrF tror ikke på ordførerne

Syv av ti norske ordførere sier de blir utsatt for skjult tvang for å slå sammen kommunen. – Greit å ha noe å gjemme seg bak når ting blir litt vanskelig, sier KrF.

Geir Toskedal (KrF)

Kommunalpolitisk talsperson Geir Toskedal (KrF) mener norske ordførere skylder på tvang når kommunesammenslåing blir krevende.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

NRK har spurt norske ordførere om prosessen rundt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sin kommunereform.

Der sier mer enn syv av ti ordførere at de opplever at de blir utsatt for skjult eller indirekte tvang for sammenslåing fra departementet.

Laster innhold, vennligst vent..

Nå sier kommunalpolitisk talsperson Geir Toskedal i KrF at han ikke tror på det ordførerne sier de opplever.

Tror ikke ordførerne mener det de sier

– Det er ingen politiker i kommune-Norge som ikke har visst at dette kom. Det har vært bebudet i flere perioder. Det er alltid greit å skylde på noe som er ubehagelig, for dette er en krevende oppgave for kommunene. Det forstår vi.

Tror du ikke de mener det de sier?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror de skylder på dette fordi det kan være greit å ha noe å si når det blir vanskelig, sier Toskedal til NRK.

Ordførergiganter får tilbakemeldinger om tvang

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap) sier partiet hennes for tilbakemeldinger om at ordførerne føler de blir utsatt for tvang.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Trygve Slagsvold Vedum om Venstres vedtak om å si nei til regjeringens asylinnstrammingsforslag

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er lite imponert over kommunesammenslåingsprosessen så langt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Karin Andersen

Karin Andersen (SV) sier det er reelt at kommunene føler seg utsatt for tvang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre er Norges tre store ordførerpartiet. Ap og Sp har, sammen med SV, en diametralt motsatt oppfatning av KrF på ordførernes opplevelse av tvang.

– Dette er helt i tråd med de tilbakemeldingene vi får. Vi og mange av våre ordførere er for en endring av kommunestrukturen, men det må basere seg på frivillighet. Slik er ikke regjeringens opplegg, sier kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen (Ap).

Hun får støtte av kommunalpolitisk talsperson Karin Andersen i SV.

– Når man omfordeler pengene så urettferdig som de har signalisert at de ønsker, så er det bare én ting å si om dette, og det er at det er pengeutpressing. Her er det ikke snakk om frivillighet. Det skjønner kommunene, sier Andersen.

Også Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener man bør ta ordførerne på alvor når de sier at de opplever skjult og indirekte tvang.

– Dette er en veldig toppstyrt prosess der Høyre og Frp i Oslo bruker sine apparater og byråkratiet til å presse den enkelte ordfører. Regjeringen bruker fylkesmennene aktivt, de presser kommunene med kutt i inntekter, så latterliggjør de dem som står opp for det lokale. Da er det ikke rart at mange føler seg tvunget til sammenslåing, sier Vedum til NRK.

AKTUELT NÅ