KrFU tapte asylkamp

TRONDHEIM (NRK): KrFU ville at moderpartiet skulle tallfeste at de vil ta imot 10.000 flyktninger, men partiet endte med å si at de vil ta imot «langt flere».

Ida Lindtveit, leder i KrFU

SKUFFET: KrFU-leder Ida Lindtveit fikk ikke tallfestet at KrF vil ta imot 10.000 flyktninger, men de fikk inn formuleringa om å ta imot «langt flere» flyktninger.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Landsmøtet i KrF har vedtatt en resolusjon om flyktninger. KrFU har kjempet for at resolusjonen også skal inneholde tallet 10.000. Forslaget deres falt med 80 mot 91 stemmer.

Rett før avstemminga gikk også partileder Knut Arild Hareide på talerstolen.

– Jeg tror ikke det er ett tall her som er det viktige. Alle har sett KrFs engasjement. Jeg anbefaler at vi går for det subsidiære forslaget til KrFU «langt flere», sa partilederen.

Og landsmøte fulgte lederens anbefaling, men det var en jevn avstemning. Det måtte fintelling til før det var klart at KrFUs forslag om 10.000 falt med 11 stemmer.

KrFU-leder Ida Lindtveit var tydelig skuffet over at landsmøtet ikke ville tallfeste hvor mange flyktninger Norge skal forplikte seg til å relokalisere.

– Jeg mener at vi burde hatt et signal på antallet asylsøkere å relokalisere. Samtidig så sier landsmøtet helt tydelig at vi skal relokalisere langt flere asylsøkere i årene som kommer, det er et forpliktende vedtak og jeg forventer at Stortingsgruppa også følger opp dette i videre forhandlinger, sa Lindtveit.

Jeg tror ikke det er ett tall her som er det viktige. Alle har sett KrFs engasjement. Jeg anbefaler at vi går for det subsidiære forslaget til KrFU «langt flere»

Knut Arild Hariede om å ta imot 10.000 flyktninger

Gjennomslag for to år siden

På landsmøtet i 2015 jublet KrFU over at landsmøtet vedtok å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria – og da sikret de et flertall på Stortinget for dette. Daværende KrFU-leder Emil André Erstad var til stede også i år og argumenterte for KrFUs forslag.

– For to år siden var spørsmålet kommunenes kapasitet, da vedtok vi å ta imot 10.000 flyktninger. Nå er kapasiteten der – da bør vi tørre å skrive inn 10.000, var Erstads oppfordring.

Dagrunn Eriksen, nestleder KrF

TOK IMOT 10.000: På landsmøtet i 2015 da KrF ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria. Da fikk nestleder Dagrunn Eriksen T-skjorte fra KrFU.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Etter avstemninga i dag sier Erstad:

– I det politiske klimaet vi nå har der ingen partier tør å forplikte seg så synes jeg at KrF sitt vedtak er ganske offensivt, men jeg synes vi burde gått videre og tallfestet det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger