KrF-Ropstad er allerede på plass for regjeringsforhandlinger

Regjeringsforhandlingene starter 2. januar på historisk grunn på Hadeland i Oppland.

Ropstad på Gran

Kjell Ingolf Ropstad skal feire nyttår på Hadeland, bare en mil unna der regjeringsforhandlingene skal foregå.

Foto: NRK

Granavolden Gjæstgiveri er stedet «slaget» om regjeringen Solbergs framtid skal begynne 2. januar.

– Vi er veldig glade for å kunne huse et slikt arrangement på et så viktig sted i norsk historie, sier daglig leder Stig Fossum til NRK.

Han opplyser at de fikk den endelige bekreftelsen på at regjeringsforhandlingene skulle skje hos dem, i desember, da KrF sa ja til forhandlinger etter sonderingene.

– Men vi har vært forberedt når det gjelder tilrettelegging, sier Fossum.

Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland

Regjeringsforhandlingene starter 2. januar på Granavolden Gjæstgiveri.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

Ropstad er på plass

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er allerede på plass på Hadeland. Det er en tilfeldighet, ifølge han selv.

Han og kona skal feire nyttår ca. en mil unna lokalet hvor forhandlingene skal foregå.

Du feirer nyttår en mil unna forhandlingsstedet, er det taktisk?

– Det er å venne seg til klimaet, vet du. Det er ikke høydetrening, men kuldetrening, for å lykkes i forhandlingene, sier Ropstad med et smil.

Ropstad understreker at han er klar for forhandlinger, men er klar på at det kan bli vanskelig å bli enige om en felles plattform.

– Det er skjedd mye det siste året, og det er ingen selvfølge at vi blir enige, sier han.

Kan få flertallsregjering

Det blir et pressetreff samme ettermiddag som regjeringsforhandlingene starter onsdag 2. januar, opplyser Høyres stortingsgruppe i en pressemelding.

Hvis samtalene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Ap, Sp og SV sammen styrt landet i åtte år.

I forrige stortingsperiode hadde Høyre og Frp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Venstre gikk inn i regjeringen i januar 2018.

KrF vedtok å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid og mot partileder Knut Arild Hareides råd under et ekstraordinært landsmøte 2. november.

Etter sonderinger med regjeringspartiene, besluttet KrF å gå til regjeringsforhandlinger.

Historisk grunn

Riksantikvaren har omtalt Granavollen som et unikt område i nasjonal sammenheng, ifølge nettsiden Historiske Hadeland.

Like ved hotellet står to kirker bygd i romansk stil på 1100-tallet, kalt Søsterkirkene, som er en del av pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim. Det står også et middelalderbygg kalt Steinhuset på Gran prestegård fem minutters gange unna.

Søsterkirkene på Granavollen i Hadeland

Søsterkirkene på Granavollen.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

De siste femti årene har Granavollen ved nyttår vært et årlig samlingssted for en høykirkelig prestegruppe kalt Kirkelig Fornyelse. Prosjektet ble nedlagt i 2017.

Også i førkristen tid var Granavollen en viktig ferdselsåre. I dette området samlet bøndene fra omegnen seg til blotsfester og tingmøter.

Videre er det stor sannsynlighet for at dette var åstedet for det første møtet mellom Olav den hellige og småkongene over Opplandene for å samle Norge til ett rike.

Prestesamling måtte flytte

Da regjeringen bestilte plass på gjestgiveriet til 2. januar, måtte førti søstre og brødre av den økumeniske presteordenen Ordo Crucis vike.

Ordenen består av prester, teologistudenter og lekfolk som har hatt nyttårssamlinger på Granavolden Gjæstgiveri i 47 år, men tidlig i desember godtok de å bli flyttet til Hadeland hotell.

De får fortsatt tilgang til to de middelalderkirkene som står på tunet til gjestgiveriet.

– Det er bra nok det, vi har avfunnet oss med det. Det er litt lenger å gå for dem som er skrøpelige, men hotellet har lovet å kjøre dem som skal til kirken, sier Arne Sand, leder for Ordo Crucis, til NRK.

Samlingen har et retreatpreg med tre daglige samlinger i kirken. Sand har ingen kommentar til at de blir nabo med regjeringsforhandlingene.

Kors ved Søsterkirkene på Granavollen i Hadeland

Kors ved Søsterkirkene på Granavollen.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

Hemmelige møter

På slutten av 1980-tallet var det hemmelige møter i med 30–40 utenlandsrepresentanter for Nelson Mandelas parti ANC på Granavolden Gjæstgiveri, mens det ennå var en ulovlig organisasjon i Sør-Afrika.

Mandela selv satt i fengsel, men Thabo Mbeki, som siden ble president, var til stede, opplyser Oslo-prost Trond Bakkevig til NRK.

Han arrangerte møtet mens han var generalsekretær i Mellomkirkelig råd.

Konferanselokale

– Regjeringsforhandlingene er et arrangement som føyer seg inn i rekken av viktige historiske begivenheter på Granavollen, sier daglig leder Stig Fossum ved gjestgiveriet.

Granavolden Gjæstgiveri er over 360 år gammelt og har konferanselokaler og 45 soverom, ifølge hotellets nettside.

Fossum vil ikke kommentere fasilitetene regjeringsforhandlerne skal benytte seg av, men påpeker at lokalene er nyrenoverte de siste årene.

– Det er mange turister som søker hit i forbindelse med pilegrimsleden, sier han.

Granavolden Gjæstgiveri

Konferanselokaler ved gjestgiveriet.

Foto: Granavolden Gjæstgiveri

Politiet passer på

Innlandet politidistrikt har satt i gang tiltak for at forhandlingene kan foregå på en smidig og trygg måte, opplyser politiet i en pressemelding.

På vegene nær gjestgiveriet vil det være noe redusert fremkommelighet for andre. Det vil også være mer politifolk til stede under forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste meldinger