Hopp til innhold

KrF reagerer på Frp-forbud mot bønnerop

GARDERMOEN (NRK): Fremskrittspartiet vil forby bønnerop på høyttaler fra moskeer. Forslaget bidrar til et kaldere samfunn, mener KrF.

Bollestad

Olaug Bollestad i KrF frykter at Frps forslag til bønnerop-forbud fører til et kaldere samfunn.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Etter en lang og heftig debatt landet et stort flertall av delegatene på Frps landsmøte på å støtte et forbud mot bønnerop fra norske moskeer.

Flere av motstanderne viste til at dette ikke er et problem i dag, mens støttespillerne mente det fort kan bli det uten et forbud.

– Ved å fremstille bønnerop som et samfunnsproblem, når vi vet at ingen norske moskeer praktiserer dette, bidrar Frp til å fremstille en religiøs minoritet som et problem og en trussel for «fred og ro i nærmiljøene», sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Kaldere

Hun frykter at en slik fremstilling kan få alvorlige konsekvenser:

– Dette er noe som i neste omgang rammer oss alle, fordi vi alle må leve i det kalde og polariserte samfunnet som blir resultatet av denne måten å argumentere på. Det gjelder enten vi er kristne, ateister eller noe annet, sier Bollestad.

KrF-nestlederen sier at hun jobber for et varmere samfunn der tillit mellom mennesker bygges nedenfra, i familier, i menigheter og i frivilligheten.

– Et slikt samfunn må bygge på en grunnleggende respekt for hverandre og for menneskerettighetene, sier Bollestad til NTB.

Støtte fra Jensen

Pressekonferanse med ledelsen i Fremskrittspartiet.

Frp-leder Siv Jensen støttet forslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim sto bak forslaget fra Buskerud Frp, som også partileder Siv Jensen stemte for.

Han avviser argumentet om at bønnerop er en menneskerettighet.

– Jeg er for menneskerettigheter, men mot misbruk av menneskerettigheter, sa han i debatten.

Engen-Helgheim viste til at Ap har rykket ut og kritisert forslaget fordi det forbyr noe som ikke er et problem.

– Vi skal ikke la Ap sette premissene for våre saker. Bønnerop er ikke et problem i dag, og jeg vil ikke at det skal bli et problem heller, sa Engen-Helgheim til applaus fra landsmøtesalen.

Venstre: – Ikke et problem

Frp landsmøte 2018.

Siv Jensen ønsker Venstre-leder og regjeringskollega Trine Skei Grande velkommen til Frps landsmøte.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstres leder Trine Skei Grande ankom Frp-landsmøtet rett etter at bønnerop-forbudet var vedtatt. Hun er mer på linje med Ap enn Frp i denne saken.

– Frp må få lov til å mene dette. Men jeg tror ikke bønnerop er et problem som folk føler på i hverdagen, sier Grande til NTB.

At man ikke kan forby alt man er mot, og at bønnerop ikke er et problem, ble trukket fram som argumenter av forslagets motstandere i debatten, uten å vinne fram.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger