Hopp til innhold

KrF og Ap stiller seg mot kutt i dagpengeordningen

Men KrF vil likevel ikke stille noe ultimatum i budsjettforhandlingene.

KrFs landsmøte 2017.

RAMMER DE SVAKE: Finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er redd kutt i dagpengeordningen vil gjøre de sårbare mer sårbare. KrF vil nå gå mot regjeringens forslag om å kutte i dagpengeordningen.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Da statsbudsjettet for 2018 ble lagt frem torsdag forrige uke, ble det klart at regjeringen ønsker å kutte i dagpengeordningen med 305 millioner kroner.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener kutt og endring i ordningen blant annet vil styrke den såkalte arbeidslinjen – å få flest mulig ut i arbeid.

KrF har tidligere vært på vippen til forslaget, men de har nå bestemt seg for å forsøke å skrote det i budsjettforhandlingene.

– Vil ramme dem i en vanskelig situasjon

Finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad (KrF) var skeptisk til forslaget da det først kom, men han sier nå partiet har bestemt seg.

– Vi kommer til å gå mot kuttet i opptjeningsperioden for dagpenger fordi vi tror det bare vil føre til at flere vil miste stønad enn at flere kommer i jobb.

Statsminister Erna Solberg har tidligere begrunnet forslaget med at «Nå må folk som kan jobbe i dette landet jobbe hvis vi skal ha et samfunn som bærer velferdskostnadene fremover».

Møte i regjeringens sitt kontaktutvalg med partene fra arbeidslivet.

FOLK MÅ JOBBE: – Hvis du ikke har vært ute i jobb, ikke er syk og ikke har hatt arbeidsinntekt det siste året så kommer du dårligere ut enn tidligere, sa statsminister Erna Solberg etter møte med utvalgte regjeringsmedlemmer og partene i arbeidslivet forrige uke.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Ropstad sier KrF frykter at forslaget vil ramme jobbsøkerne negativt.

– Dette rammer mennesker som er i en sårbar situasjon. Når du søker jobb bør ikke bekymringen være om du har penger til morgendagen. Du skal heller ha overskudd til å søke jobb og komme tilbake til arbeidslivet. Å ta bort en stønad vil ikke føre til at folk kommer tilbake i jobb som regjeringen hevder, sier han.

Vil dere stille et ultimatum, eller er dette noe dere kan komme til å velge bort i budsjettforhandlingene?

– Vi kommer ikke til å stille et ultimatum, og forhandlingene tar vi på forhandlingsrommet. Men dette er en viktig sak for KrF. Vi er opptatte av en sosial og god profil på budsjettet.

Krav å være aktiv arbeidssøker

Sosialpolitisk talsperson Hadia Tajik (Ap) blir glad for å høre at KrF også er motstander av forslaget.

– Dette får ikke flere inn i jobb. Realiteten er at de som i dag mottar dagpenger har vært i jobb, enten som deltids – eller midlertidig ansatte, sier hun.

Hun frykter også at forslaget vil presse dem som allerede er ute av arbeidslivet enda lenger ut.

Hadia Tajik på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.

RISIKERER Å HAVNE PÅ SOSIALHJELP: Sosialpolitisk talsperson Hadia Tajik (Ap) mener de som allerede er ute av arbeidsmarkedet vil kunne bli presset enda lenger ut om det kuttes i dagpengeordningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Disse menneskene risikerer å havne på sosialhjelp eller andre trygdeytelser om de ikke får dagpenger. Da havner de enda lenger unna arbeidslivet. Det er uansett også et krav om å være aktiv arbeidssøker når man mottar dagpenger, sier Tajik.

Forslaget har også vakt sterke reaksjoner hos blant annet LO, som har anbefalt regjeringen å endre forslaget.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) forsvarer endringene i dagpengeordningen.

– Hele hensikten med forslaget vårt er jo å målrette ordningen til de som står nærmere arbeidsmarkedet, samtidig som vi også da fremmer forslag om å skjerme de med egen sykdom eller de som har hatt syke barn. Så vi mener at vi har funnet en god balanse mellom å stramme inn på den ene siden og gjøre den mer sosial på den andre siden, sier Hauglie til NRK.

AKTUELT NÅ