Hopp til innhold

KrF nekter å si om de støtter Trumps anti-abort-lov

USA forbyr nå pengestøtte til organisasjoner som gir råd om abort til kvinner i U-land. KrF vil ikke svare på om de er for eller mot Donald Trumps presidentordre.

Hareide ropstad

SNOR SEG RUNDT: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (t.h.) som her ser opp til Knut Arild Hareide vil ikke svare på om KrF mener Trumps anti-abortvedtak er positivt eller negativt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Omgitt av seks andre menn gjeninnførte president Donald Trump mandag en regel som fryktes å få dødelige konsekvenser for fattige kvinner.

TOPSHOT-US-POLITICS-DIPLOMACY-TRADE-ASIA-TPP

SIGNERTE: Donald Trump, visepresident Mike Pence (t.v.) og nære rådgivere samlet i det ovale kontor mandag.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Regelen forbyr offentlig pengestøtte til utenlandske organisasjoner som informerer om abort som et alternativ i sitt arbeid med seksualopplysning, helsehjelp og familieplanlegging.

USA har under Barack Obama årlig bidratt med 600 millioner dollar i slik bistand. Ingen av pengene har gått til å faktisk utføre aborter, men har blant annet gitt 27 millioner kvinner og par tilgang på prevensjonsutstyr, ifølge Huffington Post.

Denne pengestøtten blir nå forbudt, i alle fall til de internasjonale organisasjonene som gir råd og veiledning om abort.

To spørsmål - ingen svar

Her hjemme skiller Kristelig Folkeparti seg ut med en langt mer restriktiv holdning til abort enn de andre på Stortinget. Med utgangspunkt i dette har NRK stilt partiet to spørsmål om Trumps anti-abort-regel.

  • – Synes KrF det er positivt eller negativt at USA gjeninnfører denne regelen?
  • – Er det forståelig at verdens mektigste land ikke ønsker å gi penger til bistandsorganisasjoner som støtter abort?

NRK fikk svar fra KrF, men ikke på det vi spurte om. Partiet vil rett og slett ikke svare på om de støtter Trumps vedtak eller ikke.

I en e-post skriver kommunikasjonsrådgiver Stig Blystad dette på vegne av mangeårig stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, som var den partiet valgte skulle svare:

  • Svar nr. 1: «Kampen mot mødre-dødelighet er en svært viktig sak for KrF. Dette er ikke bare et helsespørsmål kampen mot barnedødelighet, men er også nært knyttet til rettighetsspørsmål som kampen mot barneekteskap. For eksempel er Sør-Sudan blant de landene som har høyest mødredødelighet i verden. Der er det mer sannsynlig at en jente på 15 år dør i barsel enn at hun kommer inn i 10. klasse på skolen».
  • Svar nr. 2: «I den alternative utviklingsmeldingen som KrF presenterte i september 2016, og som er grunnlaget for et forslag som nå behandles i Stortinget, sier partiet følgende: «Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter favner et bredt spekter av rettigheter som trygg graviditet og fødsel, forebygging og behandling av seksuelt overførbare sykdommer, og familieplanlegning. Tilgang og bruk av prevensjonsmidler bidrar til at aborttallene går ned og begrenser farlige aborter for både mor og barn. Disse rettighetene er i ferd med å bli svekket i flere land og multilaterale og regionale fora. Det er derfor viktig at Norge fortsetter arbeidet med å forsvare og styrke disse rettighetene.» Utover dette mener vi at enhver internasjonal støtte gjennom bistand til dette området bør skje innenfor rammene av landenes egen lovgivning».

KrF har avvist gjentatte oppfordringer om å avklare om de synes Trumps vedtak er god politikk eller ikke.

– Vi har ikke flere innspill i saken, lød den siste tilbakemeldingen fra kommunikasjonsrådgiveren, mens Ropstad selv ikke har besvart NRKs henvendelser i det hele tatt onsdag.

– Vil føre til flere dødelige aborter

Anti-abort-regelen, som i USA går under navnene «global gag rule» eller «Mexico City policy», ble første gang innført av president Ronald Reagan i 1984.

Siden har den blitt avskaffet av demokratiske presidenter, sist ved Obama i 2009, og gjeninnført av republikanske presidenter, senest ved Trump denne uken.

Gjeninnføring av regelen var en av de første presidentordrene Trump undertegnet. Kvinneorganisasjoner frykter dramatiske konsekvenser i U-land og konfliktområder.

I mangel på et trygt aborttilbud tyr mange i slike deler av verden til farlige metoder for å avslutte graviditeten.

Verdens Helseorganisasjon har estimert at 21 millioner kvinner i utviklingsland hvert år gjennomfører en farlig abort. Ofte går det galt, noe som resulterer i 13 prosent av verdens tilfeller av barseldød.

Direktør Serra Sippel i organisasjonen Center for Health and Gender Equity, mener Trumps gjeninnføring av regelen vil koste liv.

– En global munnkurv mot å gi råd om abort vil føre til flere farlige aborter, som igjen vil koste kvinner livet. Kvinners helserettigheter er det første som er ofret av Trump-administrasjonen, sier Sippel til Reuters.

AKTUELT NÅ