Hopp til innhold

KrF redder regjeringen: Dropper mistillit mot Erna i objektsikring-saken

STORTINGET (NRK) Ap og SV fremmer mistillitsforslag mot regjeringen etter knusende kritikk fra Riksrevisjonen om oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport. KrF nøyer seg med å gi sterk kritikk.

Hans Fredrik Grøvan orienterer om KrFs holdning i saken om objektsikring.

HOLDER SEG FOR NESEN: Hans Fredrik Grøvan er KrFs mann i kontroll- og konsitusjonskomiteen på Stortinget. Torsdag holdt han pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Partiet falt torsdag ettermiddag ned på at de ikke går inn for mistillit. De kommer heller til å fremme et forslag om sterk kritikk av regjeringen.

– KrF mener regjeringens manglende oppfølging av objektsikring er sterkt kritikkverdig og svært alvorlig, sier parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Riksrevisjonen påpekte svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring. Det innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur.

Grøvan sier saken har blitt enda mer alvorlig enn sist Stortinget behandlet saken.

– Vår kritikk handler blant annet om at objektsikringen i Forsvaret og politiet fortsatt ikke er i tråd med sikkerhetsforskriften i forhold til det Stortinget har vedtatt.

Dette er KrF kritisk til

KrF er særlig kritisk til at:

  • regjeringen ikke har informert Stortinget om status med arbeidet godt nok.
  • regjeringen har holdt tilbake informasjon om forventede kostnader.
  • det ble tegnet et «sminket» bilde av situasjonen da saken var oppe til høring i Stortinget ved forrige korsvei.

– Arbeidet hadde ikke kommet så langt som man ga inntrykk av i sist høring, sier Grøvan.

Nå krever KrF at statsminister Erna Solberg (H) redegjør for saken på Stortinget. Grøvan forventer at Solberg blant annet sier at regjeringen ikke har levert.

– I tillegg trenger vi en konkret plan for oppfølgingen for å få sikkerheten på plass i henhold til instruksen og loven som Stortinget kan behandle, sier Grøvan.

Nekter for hensyn til regjeringsforhandlinger

Etter det NRK erfarer var KrFs stortingsgruppe delt i spørsmålet om de skulle fremme mistillit eller kritikk. Partiets mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, kom til et internt møte i stortingsgruppen torsdag med to ulike forslag.

Det ene er det som ble vedtatt, å fremme sterk kritikk mot regjeringen. Forslaget som ikke ble vedtatt gikk ut på å fremme mistillit, men samtidig gi statsministeren mulighet til å be om unnskyldning offentlig, for så å kunne bli sittende.

I ytterste konsekvens kunne det siste forslaget ført til at Erna Solbergs regjering måtte gått av, bare uker etter at KrFs landsmøte i praksis fredet den.

På spørsmål om KrF nå dropper mistillit for ikke å gjøre eventuelle regjeringssonderinger med Høyre, Frp og Venstre vesentlig mer komplisert, sier Grøvan:

– Vi har vært veldig opptatt av at denne saken står på egne ben med den alvorligshetsgraden som saken har. Vi har ikke koblet dette til sonderingene, men valgt å kjøre sonderingene som en egen sak.

SV og Ap går inn for mistillit

Den forklaringen tror ikke Torgeir Knag Fylkesnes på.

– Hvis det er riktig som medier skriver at KrFs stortingsgruppe var delt i spørsmål om mistillit mot regjeringen, er det synd at det var dette synet som vant fram. Det kan tyde på at regjeringsiver avgjorde i denne alvorlige saken for Norge, og det er trist at regjeringen nå slipper klare konsekvenser av å ikke sikret landet og feilinformert folket og Stortinget. , sier Knag Fylkesnes.

Han sier SV mener saken er så alvorlig at vi går for mistillit mot regjeringen

Arbeiderpartiet bekrefter overfor NRK at også de kommer til å gå for mistillit til tross for at KrF landet på sterk kritikk. Senterpartiet har ikke konkludert så langt.

Tidligere justisminister rasende på KrF

Frp-topp Per-Willy Amundsen var Erna Solbergs justisminister deler av perioden hvor Riksrevisjonen mener regjeringen ikke har gjort jobben sin.

Overfor NRK uttrykker han, som i dag er stortingsrepresentant, sinne over KrFs beslutning om å kritisere regjeringen:

– KrF har ikke grunnlag for svært alvorlig-kritikken, nå må de skjerpe seg. Det glasset som var fullt i går, renner nå over, etter å ha fulgt KrF minutt for minutt i dag, sier Amundsen til NRK.

AKTUELT NÅ