KrF-topp: – Mange homofile ønsker hjelp til å bli heterofile

KrFs fylkesleder i Oslo, Haakon Brænden, skrev på KrFs hjemmesider at mange homofile ønsker hjelp til å bli heterofile. – Dette er å tråkke på medmennesker, sier nestleder i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile, Geir Wiknes,

Haakon Brænden

Haakon Brænden, fylkesleder i KrF i Oslo, mener det er «diskrimenerende» å legge skjul på at en del homofile ønsker å bli heterofile.

Foto: KrF

Brændens meninger om homofili kommer frem i et debattinnlegg på KrFs hjemmesider med tittelen «Kan vi ha en politidirektør som driver med menneskehandel?».

Geir Wiknes

Geir Wiknes i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile mener Brændens er både respektløst og sårende.

Foto: Asker menighet

I innlegget, som i utgangspunktet handler om politidirektør Øystein Mæland og og surrogati, skriver Brænden følgende:

«Det må ikke underslås at en god del homofile bærer ønsket om hjelp til å få sin seksuelle orientering vendt mot det annet kjønn. Å ikke ville se det er å diskriminere kanskje de svakere blant oss.»

Dette får nestleder i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile, Geir Wiknes, til å reagere kraftig. Han mener Brændens innlegg er både respektløst og sårende.

– Jeg kjenner det er veldig sårende. Særlig på vegne av alle som omgir seg med denne typen holdninger og som å stå til rette for den de er, og som av menighet, av prester eller av venner blir presset til å tro mindre om seg selv.

– Dette er et menneskesyn som har gått ut på dato, sier Viknes, som mener Brændens debattinnlegg «vitner om et syn og et menneskeverd som i alle fall ikke kan kalles kristent».

Hør saken fra Nyhetsmorgen her:

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at han ikke støtter Brændens debattinnlegg.

«Hjelpe dem som selv ønsker hjelp»

Brænden ønsker ikke å la seg intervjue til denne saken, men skriver i en e-post til NRK at «hans anliggende er å hjelpe dem som selv ønsker hjelp».

Videre i debattinnlegget skriver Brænden:

«Så vidt bekjent har forsøk i USA vist at en fjerdedel av menn med homofil tilbøyelighet har funnet tilbake til heterofil legning».

Gaute Brækken er selv homofil, sentralstyremedlem i KrFU og tillitsvalgt i Oslo KrF. Han er overrasket over fylkeslederens debattinnlegg.

– Jeg tenker at utsagnet hans kan tolkes som at det å være homofilt er noe negativt, sier Brækken.

Gaute Brækken

Gaute Brækken, som selv er homofil og tillitsvalgt i Oslo KrF, mener Brændens uttalelser kan tolkes som at det er negativt å være homofil.

Foto: KrFU

Han mener Brændens meninger er i strid med KrFs politikk.

– KrF ønsker gode livsvilkår for alle, også homofile og lesbiske, og da er jeg overrasket over at han kommer med en uttalelse som ikke er i tråd med KrFs politikk, sier Brækken, som legger til:

– Jeg vil tro at disse meningene også finnes i KrF, men dette er ikke KrFs offisielle holdning.

Meningsfeller

Etter at NRK tok opp saken har Brænden fjernet innlegget og «beklager dersom noen føler seg såret», men da hadde innlegget allerede ligget ute i flere uker.

Selv om Brændens syn ikke er offisiell KrF-politikk, så har han meningsfeller i partiet.

En av dem er leder for Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen. Hun svarer slik på spørsmål om hva hun tenker om Brændens påstand om at mange homofile ønsker å skifte legning:

– Jeg tror det har vært et tema det har blitt lagt veldig lagt lokk på. Jeg tror at det er viktig at dette blir tatt opp, at det kan være åpent, slik at den som ønsker det skal få mulighet til å få hjelp til det, sier Sverresen til NRK.

Sverresen mener det er viktig at de som ønsker det, kan få «støtte og hjelp til å bli interessert i en av det annet kjønn».

– I den senere tid har det blitt fokusert så mye på homofili, at noen begynner å lure på «hva er jeg», at noen faktisk kommer i tvil, sier Sverresen, som støtter Brændens uttalelse.

Inger Marit Sverresen

Inger Marit Sverresen, leder i Sarpsborg KrF, støtter Brændens uttalelser.

Foto: Sarpsborg KrF

– Jeg synes Brænden har kommet med en viktig uttalelse, som jeg absolutt vil støtte, sier Sverresen, som sier hun ikke vet hvor utbredt Brændens meninger om homfili er i KrF på landsbasis.

– Jeg vet ikke hvor utbredt disse meningene er i KrF, men jeg vet at det er en del i mitt lokallag som ville støttet en slik uttalelese, mens det igjen er andre som ikke ville støttet det, sier Sverresen.

– Det har vært en vanlig mening i KrF, men det er noe som har endret seg innad i KrF over tid. Jeg vil påstå at flertallet i mitt styre i Sarpsborg KrF mener det samme. På fylkesnivå er det mer delt, sier Sverresen.

Hun mener det er viktig at homofile ikke skal ha enerett på å definere debatten om homofili.

– Han har kommet med en uttalelse, og dette mener jeg det må være legitimt å mene uten at man blir satt i bås. Homofile kan ikke ha alle rettigheter på sin side, slik at ikke andre kan ha andre synspunkter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger