Hareide: – Trumps abort-ordre fører til flere drepte

Tidligere nektet KrF å si om de støttet Donald Trumps anti-abort-lov. Nå tar partileder Knut Arild Hareide klar avstand fra presidentordren.

KrF-leder Knut Arild Hareide

NEI: Kristelig Folkeparti sier nei til president Trumps presidentordre som forbyr støtte til rådgivning om sex og familieplanlegging

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den amerikanske presidenten Donald Trump signerte 23. januar en presidentordre som forbyr offentlig pengestøtte til ikke-statlige organisasjoner som informerer om abort i sitt arbeid med seksualopplysning, helsehjelp og familieplanlegging.

Det er altså støtte til rådgivning, ikke å utføre aborter, den amerikanske administrasjonen setter foten ned for.

Da NRK i slutten av januar ba KrF svare på om de mener det er positivt eller negativt at USA gjeninnfører denne regelen, fikk vi ingen klare svar.

Men i Vårt Land i dag utfordrer Kirkens Nødhjelp KrF, og ber dem kjempe mot presidentordren og for å sikre kvinners rett til abort. Nå er også Hareide tydelig i sin kritikk.

– Dette er en politikk vi advarer mot, for den fører til flere drepte og flere ulovlige aborter, sier KrF-lederen til NRK.

Ifølge CARE og en rekke andre hjelpeorganisasjoner setter Trumps politikk på dette feltet millioner av gravide i utviklingsland og konfliktområder i fare.

Republikansk tradisjon

Hareide sier at Trumps abort-ordre føyer seg inn i en rekke av republikanske presidenter som har gjort det samme.

– Ronald Reagan gjorde det i 1984, som Bush senior, Bush junior gjennomførte og nå altså Donald Trump den samme politikken, sier KrF-lederen.

– Vi advarer mot den politikken Donald Trump her prøver å føre. Samtidig har vi vårt abortsyn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han mener de enkelte land må få ha sitt syn og at det ikke er vestlige lands oppgave å påføre utviklingsland en ny politikk, nye lover. Samtidig kan en via hjelpeorganisasjonene bistå med tiltak som sikrer færrest mulig dødsfall, en god familieplanlegging og god og trygg informasjon, mener han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger