KrF krever svar på Ernas bensin-ultimatum

KrF vil at Høyre og Frp trekker påstanden om at de har strukket seg så langt de kan på økninger av drivstoffavgiftene.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke gi seg på at regjeringen har gitt det de har å gi på drivstoffavgifter.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Før vi går inn i arbeidet i denne sesjonen med budsjettet og ellers, vil jeg ha en bekreftelse på at det ikke ligger noen absolutter fra Høyres side om hvordan vi skal oppnå forpliktelsen fra fjorårets budsjettarbeid.

Slik avsluttet nestleder Hans Olav Syversen sin replikk til Høyres parlamentariske leder Trond Helleland under trontaledebatten på Stortinget.

Bakgrunnen for kravet er statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensens (Frp) lekkasje fredag om at de kommer til å forslå at bensin- og dieselavgiftene øker med henholdsvis 15 og 35 øre på neste års statsbudsjett.

I den forbindelse sa Solberg:

– Det nivået vi legger frem er det nivået vi mener er forsvarlig på ett enkelt års budsjett. Dette er så langt Høyre og Frp kan gå.

Det er så langt man kan gå å kalle noe et ultimatum uten å bruke ordet.

Oppfattet som ultimatum i Frp

I Frp har man gått enda lenger. Etter det NRK kjenner til skal avgiftsøkningen ha blitt behandlet i et gruppemøte i Frps stortingsgruppe der blant annet Siv Jensen var til stede. Der ble dette eksplisitt omtalt som et ultimatum.

Nå vil KrF ha Høyres forsikring om at dette ikke er tilfelle, og at også dette punktet er forhandlingsbart i den kommende budsjettprosessen.

Kravet kom i en replikk etter at Høyres parlamentariske leder holdt innlegg i trontaledebatten på Stortinget.

– Det jeg er overrasket over at ikke ble brakt på bane i Hellelands innlegg, var klimautfordringene. I trontalen står det at Paris-avtalen gir en ny ramme for klimaarbeidet. Alle land må følge sine forpliktelser. Stortingets gode arbeid resulterte i en avtale mellom de fire partiene der det heter at avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimaforliket. Før vi går inn i arbeidet i denne sesjonen med budsjettet og ellers, vil jeg ha en bekreftelse på at det ikke ligger noen absolutter fra Høyres side om hvordan vi skal oppnå denne forpliktelsen, sier Syversen.

Helleland lukker døren

Den avklaringen ville ikke Helleland gi.

– Syversen vet veldig godt at når den tiden kommer at dette skal forhandles i Stortinget, så vil det være debatter knyttet til både helhet og enkeltting. Det som er viktig for oss, er at vi nå starter skikkelig på det grønne skiftet, så får vi ta alle diskusjoner om hvor grensen går hen. Det som statsministeren og finansministeren har presentert mener jeg er et veldig godt utgangspunkt, svarte Helleland før han avsluttet om nivået på avgiftsendringene og utlimatumet fra regjeringen:

– Det er ikke så mye mer vi har å gi i den sammenheng, men totaliteten i budsjettet vil vi alltid diskuttere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger