KrF krever nye regler for asylbarn innen 14 dager

Regjeringen vil ikke stanse utsendelser av asylbarn fram til nye regler er på plass. Nå krever KrF at det skjer innen to uker.

Profilbilde av Hans Olav Syversen

UTÅLMODIG: KrFs Hans Olav Syversen (KrF) mener forhandlingene om nye regler for lengeværende asylbarn tar for lang tid.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Innen 14 dager må forhandlingene om en ny forskrift om lengeværende asylbarn være avsluttet, sa KrFs Hans Olav Syversen i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Det er regjeringen som skal drive fram disse nye forskriftene, og jeg forventer at de har et engasjement på å få det gjennom.

Trine Skei Grande

Han viste til at statsminister Erna Solberg under trontaledebatten i oktober sa at regjeringen «jobbet på spreng» med å komme i havn.

– Enighet innen 14 dager krever jo at vi blir enige, svarte Solberg. Hun håper et nytt regelverk kan være på plass før jul, men vil altså ikke sette noen endelig frist.

– Vi må være sikker på at vi treffer planken på dette. Dette er vanskelig jus, der vi skal ta mer hensyn til barns beste, uten at det blir en åpen låvedør.

Dramatiske dager i Stortinget

Striden rundt lengeværende asylbarn fikk en ny topp denne uken.

Tirsdag ble Anundsen hasteinnkalt til Stortinget av KrF og Venstre. Bakgrunnen er sentrumspartienes viktigste gjennomslag i asylavtalen med regjeringen: Oppmykningen av regelverket rundt lengeværende asylbarn. Et nytt regelverk er ennå ikke på plass, men ved årsskiftet kom Anundsen med nye retningslinjer som gikk ut på at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres når politiet skulle sende ut asylsøkere med ulovlig opphold ut av Norge. I stedet skulle asylbarn prioriteres, uavhengig av oppholdstid i Norge.

Erna Solberg sitter i stortingssalen og holder opp to ark

PRESSET: Erna Solberg fikk en rekke kritiske spørsmål om utsendelser av asylbarn i spørretimen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Som Bergens Tidende avslørte tirsdag nådde denne informasjonen aldri frem til Politiets utlendingsenhet (PU), som jobber med retursakene.

Onsdag ble statsminister Erna Solberg grillet om saken i Stortingets muntlige spørretime. Hun omtalte tabben som en «lærepenge» for Justisdepartementet, og lovet en grundig gjennomgang.

– Det skal ikke være sånn at klare politiske beskjeder ikke går ut til de ytre leddene, sa Solberg.

KrF krever stans

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har allerede tatt på seg skylden for tabben, men Anundsen understreker at alt som skjer i hans underliggende etater er hans ansvar .

– Jeg tar dette veldig tungt, sier han til Politisk kvarter onsdag morgen.

Se debatten i Politisk kvarter:

Politisk kvarter

IKKE ENIGE: Anders Anundsen møtte Knut Arild Hareide til debatt om asylbarn. Programleder Cecilie Roang Bostad.

KrF-leder Knut Arild Hareide er glad for at statsråden har beklaget det som har skjedd. Nå krever han at alle utsendelser av asylbarn settes på vent til de nye reglene, som skal gjøre det lettere for lengeværende asylbarn og deres familier å få opphold, er på plass.

– Vår største bekymring er at barn som kunne ha fått opphold under det nye regelverket, kan ha blitt sendt ut. Fram til et nytt regelverk er på plass, blir det helt feil å fortsette praksisen. Vi bør stanse utsendingene inntil videre, sier han.

Anundsen: – Ingen er sendt ut i strid med loven

Men det har ikke Anundsen noen planer om å gjøre.

Ifølge han har ikke informasjonsglippen ført til at barn har blitt sendt ut på feil grunnlag.

– Det er ikke sånn at noen er sendt ut som ikke skal sendes ut. De hadde ikke lovlig opphold i Norge, og det er ikke tvil om at de har returplikt innenfor de reglene som gjelder.

Så du vil ikke sørge for at disse sakene blir stilt i bero?

– Det er ikke et initiativ som vi kommer til å ta i så henseende. Det er slik i norsk forvaltningssammenheng at et eksisterende regelverk gjelder fram til det tidspunkt det nye regelverket er på plass, sier han til Politisk kvarter.

I spørretimen støttet Solberg denne linjen:

– Vi tok bort den forrige regjeringens instruks om at lengeværende asylbarn skal prioriteres. Men vi skal fortsatt kunne sende ut barn for å sikre at vi kan håndheve den politikken det er bredt flertall for.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Justisminister Anders Anundsen har bedt om et møte med politidirektør Odd Reidar Humlegård for å få en forklaring på hvorfor politiske signaler om uttransportering av asylbarn ikke er fulgt.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage, slike feil skal ikke forekomme, sa Anundsen i Stortinget tirsdag.

Men verken KrF eller Venstre stiller seg bak dagens behandling av saker der barnefamilier som har vært flere år i landet, sendes ut fordi de ikke har lovlig opphold. Siden asylavtalen ble forhandlet fram for ett år siden, har de ventet på en regelendring som skal legge større vekt på barns beste.

Asylbarn-forskriften har vært ute på høring og er nå gjenstand for forhandlinger mellom Venstre og KrF på den ene siden og regjeringen ved justisminister Anders Anundsen (Frp) på den andre.

Hareide skuffet

Politiet skal nå undersøke hvilke konsekvenser det har fått at PU aldri fikk instruksen om at lengeværende asylbarn ikke skal være en ekstra prioritert gruppe når det gjelder utsendelser.

– Det er sendt ut lengeværende barn, og det hadde det blitt både under den nye og den gamle instruksen. Spørsmålet er vektingen av antall lengeværende barn i forhold til barn som ikke har vært her lenge. Jeg vil understreke at dette er familier som ikke har lovlig opphold i Norge, og som har fått behandlet saken sin svært grundig, sier Anundsen og presiserer at PU fra nå av skal følge regjeringens linje.

Hareide er skuffet over at Anundsen ikke vil sette alle utsendelser i bero.

– Her har både justisministeren og politidirektøren beklaget at det har skjedd feil. I den situasjonen vi er i nå, så hadde det vært klokt å stanse utsendelsene til et nytt regelverk er på plass.

Venstre-leder Trine Skei Grande, som i går fortalte at hun har vært både forbannet og skuffet, sier hun er glad for at statsministeren sier at de skal få en avtale før jul.

– Jeg oppfattet at hun sa før jul, og det forholder jeg meg til. Jeg tror det er bra at vi har en frist, for nå har vi ventet veldig lenge på denne regelendringen.

Hvem har skylden for at det har tatt så lang tid?

– Det er regjeringen som skal drive fram disse nye forskriftene, og jeg forventer at de har et engasjement på å få det gjennom.

Justisminister Anders Anundsen sier til NRK at de gjør alt de kan for å få «dette på plass så snart som mulig».

Den parlamentariske lederen i Venstre sier hun ble sint, fikk klump i magen og ble forbanna over feilen som oppsto med asylbarna i Politidirektoratet.

OPPRØRT: – I går kveld var jeg veldig sint, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Aktuelt tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger