KrF krever at regjeringen gjør helomvending om Heime­vernet

KrF har kjempet mot kutt i Heimevernet siden langtidsplanen for Forsvaret ble behandlet i vår. Nå lover de å sette makt bak kravene i budsjettforhandlingene.

Soldat fra Heimevernet

KrF vil ikke høre om kutt i Heimevernet på neste års budsjett.

Foto: Mattis Wennemo/Forsvaret / NTB scanpix

«Regjeringen foreslår en bevilgning til Heimevernet på 1,2 milliarder kroner i 2018 (...) Forslaget innebærer (...) en reduksjon med 138,7 millioner kroner sammenliknet med budsjettet for 2017.»

Slik blir kuttet i Heimevernet beskrevet på regjeringens egne hjemmesider.

Det kommer ikke til å skje hvis KrF og Knut Arild Hareide får det som de vil.

Legger 200 millioner ekstra i potten

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide vil øke bevilgningene til Heimevernet stikk i strid med regjeringens forslag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Når de legger frem sitt alternative budsjett torsdag kommer kravet om helomvending til regjeringen.

– Regjeringen legger opp til å bemanne ned Heimevernet til 38 000. Det ønsker ikke vi. Vi legger inn 200 millioner kroner mer for å styrke Heimevernet i Norge, sier Hareide før han fortsetter:

– Noe av budskapet vi har fått er at Heimevernet må styrkes, ikke svekkes. Bemanner vi ned Heimevernet nå blir det vanskelig å bygge opp senere. Dette handler både om vår forsvarsevne og om sikkerhet og beredskap.

Det er ikke første gang i år KrF kjemper for Heimevernet. Da Stortinget behandlet om man skulle redusere mannskapsstyrken til 38 000 og legge ned Sjøheimevernet, stemte KrF og Hareide mot.

I april i år tok KrFs landsmøte til orde for å stoppe det de kalte «nedbyggingen av Heimevernet som regjeringen og Arbeiderpartiet ga flertall for ved behandling av ny langtidsplan for Forsvaret».

I høstens budsjettforhandlinger får de sjansen til å sette makt bak ordene.

– Vi håper regjeringspartiene vil lytte til det, for dette blir et budsjettkrav fra oss, sier Hareide.

Han er ikke redd for å svekke eller skade regjeringen dersom han må finne flertall uten regjeringspartiene Høyre og Frps støtte.

– Vi er opptatt av politikken, av å ha et godt forsvar og en god sikkerhet og beredskap. Det er viktigere for oss enn om regjeringen må snu på noen av sine prinsipper, prinsipper jeg tror ikke møter noen forståelse ute i det norske folk, sier Hareide.

Møter åpne armer hos Senterpartiet

Vedum

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker KrFs forslag velkommen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ett av partiene som står klar til å hjelpe KrF til å få flertall uten regjeringspartiene, såkalt kryssende flertall, er Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum.

– Sp synes det er en god start. Vi må styrke både Heimevernet og Hæren for Norge trenger et velfungerende landforsvar, og regjeringens forslag er for dårlig, sier Vedum.

Han sier han er glad for signalene fra KrF om at de ønsker å satse mer på Heimevernet.

– Målet er å få et bedre Heimevern og en bedre Hær. Da er det bra at KrF viser i praksis at de er villig til å bruke mer penger på landmakta vår, sier Vedum.

SISTE NYTT

Siste meldinger