NRK Meny
Normal

KrF kompromissløse om søndagsåpne butikker

– Vi driver ikke politikk for å se på, sa Dagrun Eriksen og lovet at KrF ikke kommer til å fire en tomme når det gjelder søndagsåpne butikker.

Dagrun Eriksen (KrF)

Dagrun Eriksen (KrF) fikk god respons for løftet om kamp mot søndagsåpne butikker på KrFs landsmøte.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Her er vi, det kristendemokratiske sentrumspartiet som har en moderne mann som leder, og som tar permisjon ved fødsel. Derfor har dere fått første nestleder som skal holde landsmøtetalen.

Slik innledet Dagrun Eriksen sin tale til KrFs landsmøte. En tale som ble lagt på hennes skuldre ettersom partileder Knut Arild Hareide venter barn med sin kone hvert øyeblikk.

Men det var ikke utsikten til å bli KrF-tante på ny som preget talen til Eriksen.

Kompromissløst om søndagsåpne butikker

Det gjorde søndagsåpne butikker.

– Forkjemperne for søndagshandel sier at å være mot dette er gammeldags. At vi må følge med i tiden og innse at søndagen ikke er en spesiell dag, sa Eriksen.

Hun mente at KrFs «nei» til søndagsåpne butikker er et «ja» til at søndagen nettopp skal være en spesiell dag.

– Å ta vare på det som er godt og verdifullt for oss som mennesker, verdifullt for oss som samfunn og som fellesskap, det er ikke gammeldags men fremtidsrettet, sa Eriksen.

Hun mente spørsmålet handlet om livskvalitet.

– Vil vi virkelig at markedet skal bestemme livsrytmen vår syv dager i uken? Skal markedet få ta fra oss den felles samfunnsrytmen som sikrer at familier og venner har tid sammen i hvertfall én dag i uken?, spurte Eriksen før hun slo fast:

– Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.

Det er en forsterkning av det partileder Knut Arild Hareide sa under pressekonferansen i forkant av landsmøtet:

– Jeg kan si at jeg kommer til å bruke de politiske mulighetene for å få gjennomslag for mitt og KrFs syn, og det er at søndag fortsatt skal være en annerledes dag.

La ingen føringer på mottak av kvoteflyktninger

Eriksen brukte også en del av talen sin på å snakke om internasjonal solidaritet og flyktningekatastrofen i Middelhavet og i Midt-Østen.

– Det er bred oppslutning om å øke den humanitære bistanden til Syria, Irak og nærområder som tar imot millioner av flyktninger. Men stadig fler ser nå de grunnleggende sammenhengene. Den langsiktige utviklingsinnsatsen har vært KrFs varemerke, og nå bekreftes nødvendigheten av den, sa Eriksen.

Hun nevnte likevel ikke noe om nødvendigheten av å ta inn flere kvoteflyktninger til Norge enn de 2 120 KrF, Venstre og regjeringspartiene er enige om.

Dette til tross for at det er et flertall på Stortinget som ønsker å ta inn 10 000 ekstra kvoteflyktninger, og til tross for at det er en stor forventning om at KrFs landsmøte vil gå inn for det samme.

Eriksen snakket også om viktigheten av at den kommende kommunereformen ikke må bli en sentraliseringsreform. Hun gjentok ønsket om å flytte 1 000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger