KrF gir regjeringen asylstryk

Regjeringens forslag til asylinnstramminger står til stryk, mener KrF-leder Dagrun Eriksen. Hun ber Frp droppe alt snakk om enda strengere asyltiltak.

Nestleder (Krf) Dagrun Eriksen

KRITISK: KrFs fungerende partileder Dagrun Eriksen er sterkt kritisk til flere av regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fredag formiddag talte Eriksen til KrFs landsstyre i Oslo. Der listet hun opp partiets grunnkrav i asylpolitikken:

– For det første: Vi skal verne om retten til familieliv. For det andre: Vi skal ta oss av barna som kommer hit på en god og verdig måte. For det tredje: Vi skal respektere folkeretten, sa Eriksen og fortsatte:

– Dette burde være selvsagt, mener jeg. Dessverre stryker regjeringens innstrammingslov på alle disse punktene. Det må Stortinget rette opp!

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) forslag til innstramminger er i disse dager til behandling i Stortinget, hvor det blir åpen høring om forslagene 28. april.

Familier og barn

I tur og orden tok Eriksen for seg noen av de forslagene KrF er kritisk til, blant annet det som gjelder familiegjenforening. Her skiller man ikke lenger mellom asylsøkere og flyktninger.

– Bare det er en kraftig innstramning sammenlignet med dagens lovverk, sa KrF-lederen.

Forslaget vil bety at man nekter mennesker med beskyttelsesbehov retten til et familieliv i årevis. Barn kan risikere å ikke få se pappaen sin på minst seks år. I mange
tilfeller lever ektefelle og barn i krigssoner eller i flyktning-leire.

KrF reagerer også sterkt på forslaget om økt bruk av midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere.

Forskning viser at den utryggheten som manglende avklaring om framtiden gir, går ut over den psykiske helsen til disse barna, ifølge Eriksen.

Hun viste til at midlertidighet for barn over 16 år ikke har noen effekt på antallet barn som legger ut på flukt.

– Hvorfor insisterer regjeringen på å innføre mer av det som ikke virker? Ingen høringsinstanser støtter regjeringens forslag på dette punktet – ikke en eneste, sa hun.

Dagrun Eriksen, nestleder KrF

TILTAKSPAKKE: Eriksen gjorde det fredag klart at KrF vil kreve en tiltakspakke på rundt 1,5 milliarder kroner for å få unge i arbeid og nødvendige byggeprosjekter på Sør- og Vestlandet. Arkivbilde.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oljenedtur og økonomisk krise

Eriksen er KrFs fungerende leder mens partileder Knut Arild Hareide er i pappapermisjon. Hareide har permisjon resten av stortingsperioden. I sin tale brukte hun også mye tid på oljenedturen og den forverrede økonomiske situasjonen i Norge.

Hun gjorde klart at KrF vil kreve en tiltakspakke på rundt 1,5 milliarder kroner for å få unge i arbeid og nødvendige byggeprosjekter på Sør- og Vestlandet.

Eriksen viste til en økonomisk vekst på bare 1 prosent i fjor og en ledighet som har nådd 4,8 prosent.

– Derfor vil KrF ha en tiltakspakke på 1,5 milliarder kroner rettet mot Sør- og Vestlandet og ungdom. Det vil være vårt viktigste krav i revidert nasjonalbudsjett i vår, sa hun.

Budsjettet blir presentert 11. mai, og KrF vil finansiere tiltakene med økt oljepengebruk.

I tillegg tar KrF til orde for flere studieplasser for å omskolere ingeniører og andre som blir ledige, samt økte bevilgninger til investeringsstøtte gjennom Innovasjon Norge og Enova.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger