KrF forbereder krisescenario

Intens jobbing mot klokka og kriseforberedelser 48 timer før budsjettet skal vedtas.
– Vi er nødt til å forberede oss på et kabinettsspørsmål, sier Knut Arild Hareide.

Lørdag Hareide

48 TIMER: Lørdag møter Knut Arild Hareide opp på Stortinget for nok et møte med sine nærmeste rådgivere. Budsjettet er ikke avklart.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bak lukkede dører har budsjettforhandlernes innerste sirkel samlet seg fra tidlig lørdag morgen. De har ikke gitt opp enda.

Alvoret nærmer seg. Mandagen nærmer seg.

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide var første partileder på kontoret. Han samlet sine nærmeste rådgivere til nok et budsjettmøte for å diskutere krisescenario.

– Men vi må begynne å forberede oss på hva vi gjør dersom det blir stilt et kabinettsspørsmål. Men jeg vil presisere at situasjonen er uavklart, sier Hareide til NRK.

Hareide har allerede snakket med statsminister Erna Solberg i dag, men vil ikke bekrefte om det blir et nytt møte med regjeringspartiene.

– Hva snakket dere om?

– Det blir mellom statsministeren og meg.

– Alt er mulig. Vi har ikke gitt opp enda. Vi er i de siste timene, det gjør det mulig å se ting på nye måter. Alvoret nærmer seg. Mandagen nærmer seg. Jeg vil ikke gi noen forhåpninger om at det blir noen budsjettavtale, men jeg vil si at ting fortsatt er uavklart. Vi forbereder oss på ulike scenarioer frem mot mandagen, fortsetter KrF-lederen.

Han har ikke konkludert hva han vil gjøre hvis det blir stilt kabinettsspørsmål. Det vil si at statsministeren truer med å gå av dersom hun ikke får flertall for budsjettet.

Hareide budsjettlørdag

UAVKLART: – Jeg vil ikke gi noen forhåpninger om at det blir noen budsjettavtale, men jeg vil si at ting fortsatt er uavklart, sier KrF-lederen før han forlater Stortinget etter lørdagsjobbing på kontoret.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kan bli pressekonferanse i dag

I den såkalte Keiserfløyen sitter blant annet de finanspolitiske talspersonene Svein Flåtten i Høyre og Hans Andreas Limi i Frp sammen med flere statssekretærer fra regjeringen.

Litt etter kl. 12.00 kom Trine Skei Grande, leder av Venstre. Hun skulle også ha arbeidsmøte om budsjettet.

Alt er mulig.

Knut Arild Hareide, KrF

Som NRK skrev allerede torsdag ser det svært dårlig ut for en budsjettavtale mellom de fire partiene. Hvis det på et tidspunkt blir klart at regjeringspartiene og støttepartiene ikke blir enige, vil de siste tilbudet til Venstre og KrF mest sannsynlig bli offentliggjort. En slik pressekonferanse kan trolig skje i dag.

Det har blitt spekulert i at man nå jobber med en tilleggspakke på i underkant av sju milliarder kroner, som regjeringen håper KrF og Venstre, eller i det minste ett av dem, kan stemme subsidiært for under budsjettvoteringen førstkommende mandag. Hvis de ikke lykkes med dette, må statsminister Erna Solberg stille kabinettsspørsmål. KrF vurderer dette utfallet nå. Ett argument for, er at de mister ansikt dersom de gir subsidiær støtte til et budsjett de i utgangspunktet ikke er fornøyd med.

Hva betyr det å stemme subsidiært?

Å stemme subsidiært betyr stortingsmedlemmene stemmer for sine egne saker i første runde, men når de ikke får flertall velger de å stemme annerledes. Da kan for eksempel Venstre og/eller KrF velge å stemme på budsjettet til regjeringen. Signalet de da sender er at de ikke er enige, men at det er bedre med regjeringens budsjett enn regjeringskrise.

Hvis Venstre velger å stemme mot regjeringen, tross kabinettsspørsmål, kan KrF bli den eneste som kan redde regjeringen. Men kilder sier til NRK at det er lettere for KrF å forsvare et slikt utfall dersom alternativet er å felle regjeringen.

Derfor er det fortsatt helt åpent hva som vil skje på mandag, når budsjettrammen skal vedtas.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger