KrF dropper kontantstøtte-krav

KrF-leder Knut Arild Hareide mener to barnehageopptak i året er så viktig at han dropper kravet om kontantstøtte til to-åringer i høstens budsjettforhandlinger.

Knut Arild Hareide

BESTEMME SELV: KrF-lederen sier fleksibiliteten for barnefamilier veier tyngre enn kontantstøtte-utvidelse.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringsplattformen slår fast at Høyre- og Frp-regjeringen skal bevare kontantstøtten og utvide ordningen til å inkludere toåringer.

Det treffer KrF midt i hjertet. Men til tross for at partiet er varme forkjempere for å utvide kontantstøtten, sier partileder Kunt Arild Hareide at han er villig til å fravike kravet under høstens forhandlinger om statsbudsjettet for å sikre to barnehageopptak i året.

Partilederdebatt fra Arendalsuka kl: 22:15

PARTILEDERDEBATT: Se politikernes debatt i Arendal i kveld.

– Vi har ikke lagt bort kravet, men vi er nødt til å gjøre tydelige prioriteringer når vi vet at det blir et stramt budsjett, sier Hareide til NRK.

– KrFs grunntanke at folk skal få bestemme selv

KrF-lederen sier fleksibiliteten for barnefamilier veier tyngre enn kontantstøtte-utvidelse.

– Det har hele tiden vært grunntanken til KrF at familien skal få bestemme selv. Med ett barnehageopptak i året er det slik at mange som ønsker barnehage ikke kan velge det fordi det kun er ett opptak i året, sier Hareide.

Han har stor tro på at det skal være mulig å få gjennom tiltaket i høstens budsjettforhandlinger til tross for at kontantstøtte-utvidelsen er nedfelt i regjeringsplattformen.

– Det tror jeg det er gode muligheter for. Vi vet at Venstre også søtter oss i dette kravet, så dette blir nok ett av flere tema som kommer til å bli debattert utover høsten, sier Hareide.

– Glad KrF flagger fleksibilitet i barnehageopptak

Linda Hofstad Helleland (H)

Linda Hofstad Helleland (H) synes utspillet til Knut Arild Hareide (KrF) er spennende.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Reaksjonen til stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland i Høyre er udelt positivt.

– Jeg synes dette er veldig interessant, og jeg er glad for at KrF er så tydelig på at det er viktig med mer fleksibilitet når det gjelder barnehageopptakene. Der håper jeg vi skal kunne komme til en enighet som gjør at foreldre får større frihet til å velge selv, sier Helleland.

Hun vil imidlertid ikke forskuttere noe i forhold til forhandlingene om statsbudsjettet til høsten.

– Men både Høyre og Frp har sagt at vi ønsker mer fleksibilitet i barnehageopptaket.

Betyr det at to barnehageopptak i året kan bli en realitet allerede til høsten?

– Jeg er veldig spent på hva som ligger i statsbudsjettet og hva vi kommer frem til i forhandlingene, men når alle så sterkt ønsker økt valgfrihet og fleksibilitet for foreldre, håper jeg det er mulig å finne en løsning, sier Helleland.

Hun understreker imidlertid at regjeringen også må forholde seg til ordlyden i sin egen plattform.

– Både nye og kjente takter fra KrF og Hareide

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) omfavner initiativet til Knut Arild Hareide (KrF)

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet sier han synes signalet fra Hareide er løfterikt.

– Dette er familievennlig politikk, og jeg mener det svarer på behov mange familier har når det å være født før eller etter 1. september er avgjørende for om du får barnehageplass eller ikke, sier Støre.

Han sier KrFs utspill viser en positiv måte å tenke og bruke penger på.

– Dette er både nye takter og samtidig kjente takter, for jeg har alltid trodd Hareide når han har sagt at han er ute etter den politikken som er best for familiene. Dette er også noe jeg kjenner igjen i det KrF jeg møter når jeg er på besøk ute i kommunene, sier Støre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger