KrF ber om 266 kroner mer i barnetrygd

STORTINGET (NRK): Like før forhandlingene om regjeringsmakt starter, mer enn tidobler KrF sitt eget krav til økt barnetrygd. Nå vil de gi 266 kroner ekstra for hvert barn. Men Høyre er skeptisk.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i Oslo KrF

VIL HA MER: KrFs nestleder og finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er et historisk løft for barnetrygden, som har vært uendret i over 20 år, og i realiteten svekket, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

I dag legger han frem partiets alternative statsbudsjett, før han skal sette seg ned med de finanspolitiske talspersonene fra Høyre, Venstre og Frp for å forhandle om neste års statsbudsjett.

Med mulig regjeringssamarbeid på trappene, ser han en anledning til å slå på stortromma i en viktig KrF-sak.

– Vi er i en situasjon der regjeringspartiene ønsker at KrF skal komme inn i regjering. Forhandlingene om statsbudsjettet blir en viktig test for om det er grunnlag for det, sier Ropstad.

Skepsis i Høyre

Siden 1996 har barnetrygden stått fast på 970 kroner i måneden. Det betyr i praksis at den blir mindre verdt for hvert år som går.

Regjeringspartiene har tidligere sagt nei til KrFs forslag om å øke barnetrygden med 300 millioner kroner. Det ville bare gitt nok til to bokser leverpostei i måneden. Nå øker Ropstad satsingen til 4 milliarder kroner i året.

Siden en slik endring først vil tre i kraft 1. mars, blir prisen på 2019-budsjettet 3,3 milliarder kroner. På sikt vil KrF øke totalsummen med hele 10 milliarder kroner.

– Vi er villige til å diskutere barnetrygden med KrF, men å ta inn 20 år med stillstand på et par budsjetter, tror jeg blir i overkant dyrt, sier Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim til NRK.

Forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett

DYRT: Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim syns fire milliarder kroner blir i meste laget. Her er han sammen med Abid Raja (V) og Helge André Njåstad (Frp) under vårens forhandlinger om revidert budsjett.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

For han blir ikke saken bedre av at Ropstad ønsker å finansiere satsingen ved økte skatter for familier som tjener over to millioner kroner i året. Også familier med lavere inntekt enn dette skal betale noe mer skatt, men ikke de som tjener under 500.000.

– Vi er jo en regjering som har senket skattene og som har fått det til i budsjettforlik med KrF. Vi er kritiske til å øke skattene, dette må omprioriteres innenfor budsjettet som foreligger, sier Asheim.

Skal forhandle om regjeringsmakt

Asheim mener KrFs ønske om å gå inn i Solberg-regjeringen ikke øker sjansene for gjennomslag i forhandlingene om statsbudsjettet.

– Vårt poeng har hele tiden vært at de skal få gjennomslag i en regjeringsplattform, hvis de velger å gå inn i regjeringen. Alt trenger ikke løses i et budsjettforlik, noe kan også diskuteres i en regjeringsplattform på et helt annet kontor, sier han.

Ropstad sier han likevel er optimistisk for å få gjennomslag for milliardkravet allerede nå.

– Dette vil være en av de viktigste sakene for KrF, og vår hovedprioritet i budsjettet. Vi har også tidligere fått gjennomslag for saker de ikke har vært så begeistret for, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger