Hopp til innhold

Krever tredobling av antall kvoteflyktninger

Unge Høyre, KrFU og Unge Venstre mener regjeringen bør utnytte stansen i asylsøkerstrømmen til å ta inn flere av dem som trenger hjelp mest.

Leder i Venstre og nestleder i Unge Høyre

MÅ ØKE: Nestleder i Unge Høyre; Sandra Bruflot og Leder i Unge Venstre Tord Hustveit går sammen med KrFU om å kreve at regjeringen utnytter nedgangen i flyktningstrømmen til å ta imot flere kvoteflyktninger

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

I statsbudsjettet som ble lagt frem i forrige uke foreslo regjeringen at 1120 kvoteflyktninger skal få komme til Norge i 2018.

Dette er altfor lite, mener de tre ungdomspartiene.

– Når antall asylsøkere går ned som det gjør nå, bør antall kvoteflyktninger i stedet gå opp, sier Sandra Bruflot, nestleder i Unge Høyre.

Sterkt signal fra de unge

Sammen med lederne i KrFU og Unge Venstre tar Bruflot et initiativ for å kreve at regjeringen tredobler flyktningkvoten, slik at det fortsatt ligger på nivået som regjeringen forpliktet seg til i asylforliket i 2015.

Kvoteflyktninger lever i en FN-leir og kan ikke få hjelp i området. I motsetning til asylsøkere, velger ikke kvoteflyktninger selv hvilket land de kommer til, men de blir sendt av FN til det landet som sier seg villig til å ta dem imot.

– Det er et ganske sterkt signal når den yngre generasjonen, i hvert fall en del av oss, sier at vi bør ta et større ansvar enn hva regjeringen legger opp til for 2018, sier Bruflot.

Leder i Unge Venstre Tord Hustveit mener det er mange argumenter for å øke antall kvoteflyktninger.

– De slipper å legge ut på en farefull ferd som asylsøkere gjør, og vi hjelper dem som trenger det mest. Det går også lettere å integrere kvoteflyktninger enn asylsøkere fordi de slipper å vente i mottak, og går det slag i slag. Man har mottaksplass klar, de får raskere norskopplæring, de trenger ikke ventetid på å behandle en asylsøknad og de kommer hurtigere ut i samfunnet, fremhever Hustveit.

KrFU: – Pinlig for Norge

Ida Lindtveit

PINLIG: Krfus leder Ida Lindtveit mener det er pinlig at regjeringen vil kutte i antall kvoteflyktninger.

Foto: Anne Cecilie Remen / nrk

Både FN og EU har tidligere i høst oppfordret Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Det er rett og slett pinlig for Norge og vårt internasjonale renomme at regjeringen velger å kutte antall kvoteflyktninger. Vi har tidligere vært vårt internasjonale ansvar bevisst, vi har pekt på andre EU-land og sagt at de bør ta det ansvaret. Nå gjør vi det motsatte, det synes jeg ikke at Norge bør gjøre, sier leder i KrFU, Ida Lindtveit.

Håper på nytt asylforlik

Ungdomspartiene håper at partiene på Stortinget skal bli enige om et nytt asylforlik, tilsvarende det fra 2015. De ønsker en forutsigbar politikk.

– Det betyr at man slipper å ha en ny runde ved hvert statsbudsjett, da kan man at stedet få en plan på 3–5 år på hvor mange kvoteflyktninger man ønsker at Norge skal ta imot, sier Bruflot.

Moderpartiet til Bruflot, Høyre, tviler på at ungdomspartiene vil få gjennomslag.

– Vi er allerede best i klassen per capita, og siden 2012 har vi tatt imot 78 000 flyktninger. Nå må vi se på hvordan det faktisk går med de som allerede har kommet, sier innvandringspolitisk talsperson Kristin Ørmen Johnsen (H).

Hun sier det er en del utfordringer man må ta tak i.

– Som stortingspolitikere har vi ansvar for å se på hele landet og hele samfunnet. Vi ser at det er utfordringer knyttet til arbeidsledighet blant innvandrere, at det er utfordringer med å få kvinner i arbeid og at ungdom faller utenfor. Da må vi sette inn ressursene på det og om vi får nok for pengene vi legger inn i introduksjonsprogrammet. Vi har virkelig gjort en innsats, og det skal vi være stolt av, sier Johnsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger