Stortinget krever svar om Navarsete-tunnel

Etter det NRK får opplyst vil Kontroll- og konstitusjonskomiteen sende et brev til Miljøverndepartementet der de krever svar om de rødgrønnes behandling veibyggingen i Liv Signe Navarsetes hjembygd.

Lærdal

Etter at Liv Signe Navarsete snakket med Bård Vegar Solhjell ble det bestemt at den traseen for E16 blir lagt i tunnel, og dermed lenger bort fra hennes eget hjemsted i Lærdal kommune.

Foto: Eva Marie Felde

Sist tirsdag kunne NRK fortelle at tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) bare én uke før regjeringsskiftet i fjor trosset Statens Vegvesens anbefaling og bestemte at deler av E16 gjennom Lærdal skulle legges i tunnel.

Avgjørelsen falt etter at blant andre regjeringskollega Liv Signe Navarsete tok direkte kontakt med ham om saken. Eiendommen til Navarsetes ektemann ligger bare 127 meter unna der traseen Vegvesenet opprinnelig foreslo ville gått.

Nå vil Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget trolig kreve at Miljøverndepartementet redegjør for prosessen.

– De rødgrønne ville ikke sende brev

Mens Ap, Sp, SV og KrF ikke ville ta i saken, presset et mindretall bestående av Høyre, Frp og Venstre gjennom at kontrollkomiteen skal sende et brev med en rekke spørsmål rundt saksbehandlingen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Liv Signe Navarsete ringte Bård Vegar Solhjell for å få ham til å legge en europavei i tunnell i stedet for 300 meter fra huset hennes. I strid med vegvesenets og Samferdsels-departementets vilje gjorde Solhjell som Navarsete ba om. Tunnelen gir en ekstraregning på 400 millioner.

VIDEO: Se innslaget fra Dagsrevyen 7. januar.

Et utkast NRK har fått tilgang til viser at komiteen blant annet ønsker svar på hvor lenge saken har lå til behandling i departementet, og når det endelige vedtaket ble gjort.

Stortinget ber også departementet svare på hvilke «eksterne henvendelser har kommet i sluttfasen for å påvirke fremdrift og/eller utfall av saken».

Kontrollkomiteen lurer videre på om telefonsamtalen mellom Navarsete og Solhjell ble journalført. De ønsker også klarhet i om regjeringen gjorde en konkret vurdering i fellesskap om at det var «uproblematisk å avgjøre saken umiddelbart før regjeringens avgang».

Navarsete avviser kritikken

Venstre-politiker Abid Raja, som er medlem av kontrollkomiteen, sa til NRK sist uke at han er svært kritisk til hvordan den avgåtte regjeringen har behandlet saken på.

– Jeg synes det er en svært spesiell fremgangsmåte av de rødgrønne. Dette skjedde bare dager før de gikk av. At en tar kontakt med en regjeringskollega på denne måten er veldig spesielt, sa han.

Liv Signe Navarsete stiller seg imidlertid uforstående til kritikken.

– Det var en helt naturlig samtale å ta, i en sak der et samstemt kommunestyre, planstyresmakten, hadde gjort et vedtak. Alle i Lærdal visste at den saken var til behandling i Miljøverndepartementet, har Navarsete tidligere sagt til NRK.

– Slike samtaler er ikke uvanlige i et kollegium, når det er saker jeg har blitt kontaktet om. Jeg har hatt mange ordførere som har kontakt meg i saker som har dukket opp, la hun til.

Navarsete forsvarer telefonsamtala.
Liv Signe Navarsete avviser at hun har opptrådt feil ved å ta en telefon til en regjeringskollega for å kjempe for tunnell i hjembygda. Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, kan ikke forstå det hvis Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité finner noe som har blitt gjort feil i saken.
- Liv Signe Navarsete burde ha brukt betre skjønn, seier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger