Hopp til innhold

Krever at Giske redegjør i Stortinget

De borgerlige partiene krever at næringsminister Trond Giske redegjør i Stortinget for sin rolle rundt salget av TV 2.

Video Opposisjonen krever svar fra Giske

Video: Opposisjonen krever svar fra Giske

Det varslet den borgerlige opposisjonen i Stortinget på en pressekonferanse i Vandrehallen i formiddag.

KrF, Høyre, Venstre og Frp krever at Giske redegjør i Stortinget for sin rolle rundt salget av TV 2 til danske Egmont i helgen – noe som medførte at mediekonsernet ikke lenger er i norske hender.

– En samlet opposisjon ber Giske komme til Stortinget og redegjøre for de faktiske forholdene i saken. Både når det gjelder gjennomføringen av regjeringens eierskapspolitikk og de siste dagenes hendelser, sier Frps Harald Tom Nesvik.

Høyres Svein Flåtten istemmer:

– Usikkerheten har vært så stor at LO-leder Roar Flåthen har vært nødt til å ringe til statsministeren for å få bekreftet at eierskapspolitikken som er vedtatt av Stortinget fortsatt står ved lag. De burde være en selvfølge at Telenor – som et av våre største børsnoterte selskaper – vet at de har anledning til å gjøre de disposisjonene som de var i ferd med å gjøre, sier han.

– Det at en næringsminister forsøker å presse et selskap til å gjøre noe annet enn det de har full anledning til etter styringsprinsippene er meget, meget uheldig, fortsetter han.

Giske sier til NTB at han «vil gi Stortinget den informasjonen det ønsker om vår kontakt med Telenor».

- Vi har gitt uttrykk for sterk politisk skepsis, men har understreket at det er selskapet selv som bestemmer, sier han.

Les kommentatorenes dom: – Giske har gjort en skikkelig blemme

Stoltenberg tok kontakt

Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen tok kontakt med Stoltenberg fordi Trond Giske skapte usikkerhet rundt regjeringens holdning til salget av TV 2.

Foto: NRK

Ifølge Dagens Næringsliv skal Giske ha vært så misfornøyd med planene om salget at han torsdag startet et stormløp mot planene på NHOs årskonferanse. Overfor deltakere fra LO, næringslivet og de politiske partiene la han ikke fingrene imellom, skriver avisa.

Kilder sier til både Aftenposten, Dagens Næringsliv og VG at Giske fortsatte å uttrykke sin misnøye på NHO-konferansens nachspiel på utestedet Lorry i Oslo natt til fredag.

LO-leder Roar Flåthen ba til slutt statsminister Jens Stoltenberg om å stoppe næringsminister Trond Giskes kritikk mot A-pressens eiere i forbindelse med salget av TV 2 til Egmont.

Stoltenberg tok kontakt med Giske og ga ham klar beskjed om at regjeringen ikke har noen mening om salget eller vil gripe inn mot det.

– Sies mye rart på Lorry

På pressekonferansen ble opposisjonen spurt om de ber om en redegjørelse kun basert på rykter.

– Nei, for telefonsamtalen understreker at det er skapt betydelig usikkerhet. Vi må få bekreftet at styringen av statsselskapene ligger fast.

– Men Giske nekter jo blankt for at han skal ha sagt noe sånt på nachspiel?

– Vi bryr oss egentlig ikke om hva som sies på nachspiel på Lorry. Vi er mer opptatt av at man driver eierskapspolitikken etter den måten som Stortinget har vedtatt.

– Så det er ikke det som ble sagt på Lorry dere er mest opptatt av?

– Jeg har ikke lest så mye om hva som er sagt der. Jeg regner med det ble sagt mye tull, slik det pleier å være når folk sitter på Lorry. Men vi går inn på de fakta som man har her, og vi har nok til å be om denne redegjørelsen, sier Flåtten.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sier at Giskes opptreden er alvorlig.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Avviser nachspielrykter

VG, Aftenposten og Dagens Næringsliv skriver i dag at de to store A-pressen-eierne, Telenor og LO, ble varslet om at Giske på nachspielet på Lorry hadde truet med at Harald Norvik ville være ferdig som styreleder i Telenor dersom salget av TV 2 til Egmont ble gjennomført.

Dette avviser Giske på det sterkeste.

– Dette er kategorisk usant. Norvik var aldri noe tema på Lorry. Det kan alle som satt ved mitt bord bekrefte, sier Giske til Aftenposten.

Men KrF-leder Knut Arild Hareide mener likevel Giske har opptrådt uklokt.

– Giske har skapt usikkerhet rundt ledervervet til Telenor-styreleder Harald Norvik, som er styreleder i et av Norges største og viktigste selskaper. Det er det ingen grunn til, sier han til NRK.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener saken er alvorlig:

– Dette er en alvorlig sak som åpenbart har skapt mye usikkerhet rundt TV 2-eierskapet. LO-leder Roar Flåthen så seg nødt til å kontakte statsministeren for å få avklart at regjeringens politikk ligger fast. Dette er alvorlig, i og med at Staten er en stor eier i næringslivet, og dette kan påvirke børsverdier, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger