Hopp til innhold

Krever strengere oljepenge-etikk

Norge kjøper gjennom Oljefondet statsobligasjoner i land som er i krig og bryter menneskerettigheter. - Uholdbart, sier Amnesty som etterlyser strengere etiske retningslinjer.

Oljepenger

PENGREGN: Oljepengene regner over Norge, men Amnesty etterlyser strengere etiske retningslinjer for hvordan Norge kan investere i statsobligasjoner i andre land.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Norge har kjøpt statsobligasjoner i både Saudi- Arabia, Colombia, Sri Lanka, Kina og Israel.

- Det betyr at vi kan kjøpe statsobligasjoner i land som selv har alvorlige menneskerettighetsbrudd, eller som er i krig og konflikt.Det vil si at vi låner bort penger til disse statene som kan bruke pengene slik de vil, for eksempel til en brutal politistyrke eller til krigføring, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty som synes saken er ille.

Etterlyser like retningslinjer

I flere av landene er det dokumentert alvorlige brudd på menneskerettighetene, og noen av landene er også i krig. Når Petroleumsfondet kjøper seg inn i selskaper stilles det strenge etiske krav til at de ikke er involvert i, eksempelvis barnearbeid og våpenhandel.

- Vi synes et er uforsvarlig at man på den ene side sier man er prinsipiell og skal ha høy etisk standard når det gjelder hvilke utenlandske selskaper vi kan tjene penger på. Det er jo ikke selskapene som har det juridiske ansvaret for å respektere og fremme menneskerettighetene, det er det statene som har, sier Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty.

Etterlyser politisk diskusjon

- Bør Norge trekke seg ut av statsobligasjoner i en del av disse landene?

- Jeg synes i hvert fall at man må våge å ta en prinsipiell og politisk diskusjon på om dette er en linje Norge synes er riktig ha to standarder, en som gjelder for selskapene og en som gjelder for statene som faktisk er juridisk ansvarlig for menneskerettighetene, sier Beate Ekeløve-Slydal.

- Nå er det bare ett land som Norge har sanksjoner mot, og det er Burma. Der er det omfattende internasjonale sanksjoner, og det har vi særbehandle. Men det er ikke et stort paradoks at vi har forskjellig utøvelse av etiske retningslinjer i forhold til å eie i bedrifter og i forhold til obligasjoner i land, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Vi vil være best

Finansdepartementet arrangerer i dag et diskusjonsmøte om de etiske retningslinjene for Oljefondet.

- Jeg vil gjerne oppfordre Amnesty til å være med i den viktige prosessen som vi setter i gang i dag. Vi legger nå ut et omfattende høringsnotat om hvordan vi skal viderutvikle de etiske retningslinjene, sier finansministeren.

Halvorsen inviterer alle organisasjoner og enkeltpersoner hjemme og ute til å være med å diskutere retningslinjene, fordi Norge er et forgangsland.

- Vi vil gjerne forsikre seg om at de har bred forankring og at vi får de utfordringene vi trenger for å være best, sier Kristin Halvorsen.

AKTUELT NÅ