Krever stans i Afghanistan-returer til saken er avgjort

Regjeringa «kan ha såpass antenner» at ingen ungdommer sendes til Afghanistan før Stortinget får behandla et forslag om returstans, mener Venstre-politiker.

Kjetil Kjenseth

– Hvis Arbeiderpartiet er på vei til å skifte mening, så ber jeg dem være så snill og gjøre det så fort som mulig, sier Ketil Kjenseth (V).

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I dag ble det klart at et forslag om å sette en midlertidig stopper for Norges retur av ungdommer til Afghanistan skal hastebehandles.

Stortingsbehandlinga ventes å skje tirsdag i neste uke, ifølge NTB.

Politiets utlendingsenhet melder tirsdag at to afghanske ungdommer ble returnert senest i går.

Venstre mener regjeringa nå, på eget initiativ, bør sørge for at ingen afghanske ungdommer blir sendt ut av landet inn til debatten er avgjort på Stortinget.

– Regjeringa kan på egen kjøl ha såpass antenner at de skjønner at det er lurt å stoppe opp akkurat nå, sier Venstres innvandringspolitiske talsperson, Ketil

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tilbake på jobb.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kjenseth.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), har ingen planer om å endre dagens politikk på området.

«Nei. Det er ikke aktuelt. Vi følger opp den politikken Stortinget har vedtatt frem til Stortinget eventuelt fatter nye vedtak», skriver Listhaug i en e-post til NRK.

Uklart om utsendinger er planlagt

Debatten dreier seg om hvorvidt Norge skal returnere de enslige mindreårige asylsøkerne fra Afghanistan som har hatt midlertidig opphold i Norge fordi de er barn, men som i høst fyller 18 år og dermed må ut av landet.

– Det er usikkerhet om sikkerheten i Afghanistan, og det er usikkerhet i Arbeiderpartiet. Det pågår en debatt om Afghanistan i alle partier. Regjeringa bør stanse utsendingene inn til saken er behandla, utdyper Kjenseth.

Tidligere har Aps innvandringspolitiske talsperson, Stein Erik Lauvås, uttalt at partiet vil forholde seg til regjeringas vurdering om hvorvidt det er trygt å returnere ungdommene. Det har ført til reaksjoner innad i Ap. Blant annet har lokallagene i Oslo, Bergen og Trondheim vedtatt krav om midlertidig returstans, melder Adresseavisen.

Ap har foreløpig ikke sagt hva de kommer til å stemme når forslaget om en midlertidig stans kommer opp i Stortinget til uka.

Rigmor Aasrud, Aps nye innvandringspolitiske talsperson, sa i dag at det er avgjørende å få en redegjørelse fra de ansvarlige statsrådene før partiet tar stilling til saken.

Redegjørelsen er varsla å komme i morgen onsdag.

– Hvis Arbeiderpartiet er på vei til å skifte mening, så ber jeg dem være så snill og gjøre det så fort som mulig. For det sitter noen ombord i et fly, sier Kjenseth.

– Vet du om det er planlagt noen returer fra i dag og fram til saken skal behandles?

– Nei. Vi har spurt om det, men foreløpig ikke fått svar, sier han.

Varsler ikke returer i forkant

Ti 18-åringer som hadde midlertidig opphold er tvangsreturnert til Afghanistan fra årsskiftet og til 31. oktober i år. Og minst 169 afghanere med midlertidig opphold har forsvunnet fra norske mottak, ifølge VG.

Daniel Drageset i Politiets utlendingsenhet (PU), som gjennomfører returene, bekrefter også at to afghanske 18-åringer, som hadde midlertidig opphold til de ble myndige, ble returnert til Afghanistan i går.

Men Drageset vil ikke svare på hvorvidt det er noen returer planlagt den kommende uka. Han sier til NRK at PU aldri kommenterer returer før de skal gjennomføres.

– Av politioperative hensyn kan vi kun bekrefte returer i etterkant, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger