Norske jøder krever at rabbiner sparkes etter krav om hevn

Det jødiske samfunnet i Norge krever at lederen for Bnei Akiva, som er verdens største religiøse, jødiske ungdomsorganisasjon, blir avskjediget.

Israelske flagg

Den spente situasjonen har ført til at flere høyreorienterte jøder har tatt til gatene med krav om hevn etter drapene på tre jødiske ungdommer.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Bakgrunnen for kravet er at organisasjonens leder, rabbiner Noam Perel, mandag tok til orde for en voldsom hevn mot palestinerne etter at tre jødiske ungdommer ble funnet drept.

Fiendens blod skal betale for vanæren, ikke våre tårer,

Rabinner Noam Perel

Facebook kom rabbineren med krav om fiendens blod, og oppfordret Israels hær til å ta en grusom hevn.

Oppfordringen skjer samtidig med at den spente situasjonen mellom palestinere og israelere øker i omfang. Etter at ungdommene ble funnet drept har volden mellom de to folkegruppene blusset opp.

Noam Perels Facebook-side

Oppfordrer til drap

Skjermdumper av Noam Perels Facebook-side viser at lederen også oppfordrer til å drepe arabere.

«En hel nasjon, og tusener av år med historie, krever hevn. Israels regjering drøfter nå hevn, ikke sorg. Synet av sønnenes døde kropper har gjort jordeieren forbannet. Nå skal ikke hæren lenger søke, men bli en hær som skal hevne. og den gir seg ikke med forhuden til 300 palestinere. Fiendens blod skal betale for vanæren, ikke våre tårer,» skriver Perel.

Leder og forstander Ervin Kohn, Det mosaiske trossamfunn

Leder og forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn sier at Israel må finne de mistenkte og stille dem for retten.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Må stilles for retten

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Norge, Ervin Kohn, har sendt et åpnet brev til Verdens Sionistorganisasjon og Jødisk Nasjonalfond der han ber om at Noam Perel blir avskjediget.

– I en opphetet situasjon som den vi har nå, er lederskap alfa og omega. Det er viktig at lederne har varme hjerter og kalde hoder, sier Kohn til NRK.

Han minner om at Israel er en rettsstat, og at det ikke er riktig at ledere skal oppfordre til hevn.

– Israel må finne de mistenkte og stille dem for retten. Ledere må helle olje på vannet, fremfor bensin på bålet. De må forsøke å roe gemyttene, sier forstanderen.

Israel er en rettsstat, og når du har ledere som oppfordrer til hevn, så er det helt feil.

Forstander i Det mosaiske trossamfunn Ervin Kohn

Spent situasjon

Natt til tirsdag ble en palestinsk tenåring ble skutt og drept av israelske soldater på Vestbredden, og onsdag ble en palestinsk 16-åring bortført og drept – trolig som hevn for trippeldrapet på israelske tenåringer.

Torsdag fortsatte israelske jagerfly bombingen av Gazastripen, mens Israel kunngjorde at militærstyrker flyttes mot Gazastripen som et ledd i forsvaret av landet.

Palestinian kaster stein i Shuafat

Steinkastende palestinere søker dekning i nærheten av et brennende dekk i den palestinske forstaden Shuafat ved Jerusalem onsdag. Det brøt ut voldelige sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske soldater i det annekterte Øst-Jerusalem etter at liket av en palestinsk tenåring ble funnet i byen.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Samtidig har Hamas' væpnede fløy svart med trusler om nye angrep mot israelske byer og har skutt flere raketter mot Israel.

– Bør ikke undervise

Perel har i ettertid slettet oppfordringen han kom med på Facebook, og har beklaget uttalelsene. Bnei Akiva-lederen forklarer at intensjonen hans var å fortelle at den israelske hæren alltid svarer på et angrep mot Israel, skriver Times of Israel.

Bnei Akiva skal ifølge avisen ha støttet Perels syn på at resolutt handling virker avskrekkende. Likevel har Perel fjernet meldingen og erstattet den med en mindre aggressiv tekst der han ikke bruker begreper som hevn.

Bnei Akiva er en verdensomspennende jødisk ungdomsorganisasjon med over 125.000 medlemmer. Det mosaiske samfunnet i Norge har vært tilknyttet organisasjonen i 60 år.

Bnei Akiva Oslo omtaler seg ikke som like religiøse som Bnei Akiva i mange land, men skriver på sine nettsider at de bruker deres jødiske identitet og jødedommen sentralt i mange av deres programmer.

Kohn sier det ingen tvil om at Perel har stor påvirkningskraft.

– Han bør ikke undervise våre barn. Vi ønsker å lære våre barn til å bli moralske mennesker. Selv om jeg er lederen i en liten organisasjon i global sammenheng, må jeg si ifra, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger