Krever nytt opptakssystem: – Karakterer alene er ikke nok

Motivasjonsbrev, opptaksprøver og intervjuer bør være med å bestemme hvem som får studieplass, mener Elevorganisasjonen, Sosialistisk ungdom og Norsk studentorganisasjon.

Kristoffer Hansen

– Vi må ha et bredere grunnlag enn bare karaktersnittet for å finne ut av hvem som skal blir fremtidens studenter, mener Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Det er ingen automatikk i at en elev med 4.4 i karaktersnitt nødvendigvis er en dårligere advokat enn en med 4.6. Vi må ha et bredere grunnlag enn bare snitt for å finne ut av hvem som skal blir fremtidens studenter, sier leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen.

Sammen med Sosialistisk ungdom (SU) og Norsk studentorganisasjon (NSO), forslår de å gå bort fra systemet hvor kun karaktersnitt brukes i opptak til høyere utdanning. I tillegg til karakterer, vil de at tiltak som motivasjonsbrev, opptaksprøver og intervjuer skal testes ut for å bestemme hvem som får studieplass.

– Rettferdig grunnlag

Nicholas Wilkinson

– Vi håper på sikt at hele opptakssystemet endres, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Foto: Privat

– Om du har lyst til å bli matematiker men har dårlig karakter i samfunnsfag eller gym, kan det ødelegge for deg selv om du er flinkest i klassen i matte, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Dagens system gir kun fordel til de skoleflinke, mener Hansen. Han vedgår at deres forslag vil føre til større ressursbruk, men mener det må til:

– Det skulle bare mangle når det handler om å gi fremtidens studenter et rettferdig grunnlag for komme inn på studier.

I første omgang ber organisasjonene og SU kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om å teste ut ordningen på utvalgte institusjoner.

– Vi håper på sikt at hele systemet endres, sier Wilkinson.

– Karakterer som hovedkriterium

– I det store og hele mener jeg at dagens opptakssystem er det beste, både for utdanningsinstitusjonene og for studentene, sier Røe Isaksen.

Han legger til at Kunnskapsdepartementet nylig har fastsatt nye opptaksregler for opptak til høyere utdanning:

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

– I det store og hele mener jeg at dagens opptakssystem er det beste, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Der har vi nå åpnet for at intervju blir en del av opptaket til lærerutdanning i tillegg til karakterkravene. Det er også mulig for lærersteder å søke om forsøk med skjerpede opptakskrav.

Forslaget fra organisasjonene og SU har positive elementer, men Universitetet i Oslo ønsker fortsatt karakterer som hovedkriterium, sier rektor Ole Petter Ottersen:

– Da har man et objektivt system for opptak, med forutsigbarhet og transparans. Og man har en relativt moderat ressursbruk sammenlignet med hvis man baserte seg på intervjuer og opptaksprøver.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger